Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptakt

Annons

43 miljoner. Någon fler än jag som känner igen den siffran ur Östersunds kommuns räkenskaper? Var det inte 43 miljoner som kultur- och fritidnämnden räknade fel på badhuset?

I lördagens LT kunde man läsa om kommunens nedskärningskrav. 43 miljoner ska sparas på barn- och utbildning (våra ungar) och vård- och omsorg (våra föräldrar). Kan besparingen ha nåt med den vansinniga prospekteringen av badhuset att göra? Förmodligen skulle ingen tillstå det. En ny kommunal stjärna klev in på arenan och meddelade att han inte trodde att det skulle bli så kännbart för kommuninvånarna. När det gällde Kultur- och fritid, nämnden som bland annat basar över badet hade han följande konstruktiva förslag: Köp in mindre konst.

Lika less som ni måste vara på att läsa det här. Lika less börjar jag vara på att skriva om kommunala galenskaper. Ishallar, badhus, elräkningar som ingen verkar ha grepp på. Jag är säker på att vilket företag som helst som sköttes så lättsinnigt som vår kommun skulle sättas under tvångsförvaltning. En annan detalj är tjatet om att statsbidragen minskar. Men det är svårt att få någon respons för det jämret när pengar formligen spolas ner i sjön. Det kan inte vara statens uppgift att täcka utgifter som orsakats av klantiga kommunala nämnder. Jag vill skriva om roliga, gulliga saker. Hundvalpar och jordgubbstårtor, att sommaren trots allt är på gång, men det är svårt. Det räcker ju med att vakna på morgonen så är dagen förstörd (det har jag snott från Ronny Eriksson).

Knappt en dag går utan att man får läsa om nåt tok som till slut drabbar medborgarna. I lördags, då kommunen hade chansen att tjäna några kronor till 100-miljonershallen genom att släcka lysena under Earth hour, satt jag och en av sönerna i ett mörkt rum och tittade ut genom fönstret. Den magnifika manifestationen för miljön slutade i Östersund med några släckta gatlampor. Men det var mest på Frösön. Storsjöstråket var upplyst som en landningsbana. Jag bara undrar vilka ställningstaganden som ligger bakom och om någon funderar på vilka signaler strålkastning under Earth Hour sänder. Jag är säker på att varenda unge satt och häckade i fönstret och väntade på nedsläckningen. Att det skulle bli mörkt. Men inte ens den mest mörkrädda hade nåt att frukta av aktionen i Östersund.

Jag hade egentligen tänkt kåsera lite om landstinget, som håller på och sparar brallerna av sig. I alla sammanhang snackas det om kris. I kristider är det fundamentala att man ska ägna sig åt sin kärnverksamhet.

I landstingets fall är kärnverksamheten att se till att invånarna får träffa en doktor om de är sjuka. Men det är klart. Man ska inte underskatta vikten av att känna till grunderna i ekologisk dillodling.

Mer läsning

Annons