Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygga räkan

‑ Visst är det härligt med alla advents- och julsånger så här års!

Annons

Ja, kanske inte precis att få dem serverade i varuhus och butiker men att sätta sig ner i kyrkbänken och sjunga med. Men trots att det tillkommit så mycket vackert och härligt i den så kallade nya psalmboken, så är det barndomens sånger och psalmer som ligger oss närmast om hjärtat. Det vet kloka präster och kantorer och ger oss en lagom blandning i julens gudstjänster!

Med de äldre psalmerna är det ju faktiskt så att vissa ordvändningar kan ge upphov till missförstånd. Ta ”Trygga räkan” till exempel. Det har till och med skrivits böcker om dylika missuppfattningar i psalmboken. Barn ser ibland på saker på ett helt annat sätt än vuxna. Jag har själv ett belysande exempel därpå.

Det gäller den mycket kända psalmen ”Gläd dig, du Kristi brud”, som ju egentligen bara sjungs i advents- och jultid. Den har en refräng – heter det så i kyrkliga sammanhang? – som lyder ”Hosianna!   pris och ära / vår Konung vi hembära.”

För den vuxne, och naturligtvis för psalmens författare på 1500-talet, betyder det solklart att vi hyllar den himmelske konungen med vårt hosianna. Så icke för barnet. Jag fastnade för VÅR KONUNG VI HEMBÄRA i alldeles bokstavlig betydelse och reflekterade inte ett ögonblick – inte ens som vuxen - över att det kunde vara en missuppfattning förrän den nya psalmboken kom 1986. Där stod det ” Hosianna! Pris och ära. VÅR KONUNG ÄR NU NÄRA!”

Och DET var ju en helt annan sak.  Mitt inre reste sig i protest.  Hade inte den sakförståndiga psalmkommissionen läst vidare i psalmen? Där står ju ”Ditt Hjärta öppne sig, / bjud Kristus HEM TILL DIG”. Och till den höge Gästens ära skulle man göra hemmet redo. Precis som man i min barndom skurade köksgolvet, fernissade och la på rena såpskurade trasmattor inför julen, skulle det städas in i hjärteroten. Dörren skulle öppnas och Konungen ”hembäras”. Inte skulle han rida på en åsna! Nej, det kunde gå för sig i Jerusalem. Men hem till mig skulle julens Konung bäras i GULLSTOL på starka armar. Bilden var alldeles tydlig.

Visst, ”Vår Konung är nu nära”, det är riktigt och bra. Men jag framhärdar i min barnsliga missuppfattning. Så länge jag lever handlar julen om det som står i gamla psalmboken:”Hosianna! Pris och ära. VÅR KONUNG VI HEMBÄRA.”

Han är välkommen! ‑

GOD JUL! Tillönskas krönikans alla läsare!


Mer läsning

Annons