Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tog hand om dödsdömda Kerstin – i höst tävlar hon för länet i SM

/
  • För fyra år sedan kunde Alexandra Esbjörnsdotter inte rida ponnyn Kerstin. Hon var rädd och stressad. Om två månader ska de tävla i ponny-SM. ”Jag trodde aldrig att hon skulle kvala till SM, men det är jätteroligt att vi lyckades”, säger Alexandra.
  • Sommaren innebär många tävlingar för Alexandra Esbjörnsdotter och hennes hästar. Därför blir det sparsamt med hårda träningspass. ”Jag brukar hoppa ungefär en gång i veckan”. Här tränar hon med ponnyn Calippo.
  • Alexandra har ridit sedan hon var nio år och tack vare hennes engagemang har det gått väldigt bra  för henne. ”Hon var den som var i stallet allra mest och verkligen ville lära sig allt. Jag brukade få kasta ut henne när jag skulle åka hem”, säger hennes tränare Elin Edström.
  • Ponnyn Calippo har Alexandra Esbjörnsdotter utbildat tillsammans med Elin Edström. I dag är han fem år och är deras stora hopp i tävlingen Krafft Ungponny 2009, som motsvarar SM.
  • Alexandra Esbjörnsdotter tillbringar den största delen av sin fritid i stallet. ”Det kan vara jättejobbigt ibland men det är samtidigt kul. Jag måste gå och lägga mig tidigt på kvällarna för att orka med”, säger hon.
  • Calippo är en av de två hästar som Alexandra ska tävla med i SM. Hon har själv har varit med och utbildat honom från grunden, vilket är unikt. Alexandra är den enda ryttaren från Jämtland som har kvalat till SM. ”Det känns verkligen jätteroligt”, säger hon.

För fyra år sedan kunde ingen rida ponnyn Kerstin. Hon var rädd, stressad och skulle egentligen avlivas. Ingen kunde tro att hon bara fyra år senare skulle tillhöra en av länets bästa hopponnyer. I oktober debuterar hon i SM i ponnyhoppning med ryttaren Alexandra Esbjörnsdotter, 17 år, från Bräcke Ridklubb.

Annons

Kerstin, eller Cheyenne som hon egentligen heter, var orolig, omöjlig och oriden. Det gick knappt att sitta på henne för fyra år sedan.Ägaren planerade därför att avliva henne men i stället kom hon till Bräcke.

– Jag fick henne och skulle egentligen ha henne som fölsto men vi började rida henne och hon gjorde bra ifrån sig, säger Kerstins ägare Elin Edström.

Hon äger, tränar och utbildar hästar som Alexandra Esbjörnsdotter sedan tävlar. Med Kerstin krävdes det väldigt mycket arbete innan Alexandra kunde rida henne. Det har också gjort att häst och ryttare fått en väldigt nära relation.

– Det är bara jag som rider Kerstin. Hon hade lätt att lära sig men det har legat väldigt mycket jobb bakom, säger Alexandra.

– Hon är helt klart den häst jag tycker mest om, fortsätter hon.

Om två månader debuterar Alexandra i ponny-SM i hoppning. Hon är den enda ryttaren från länet som har kvalat in och hon ska dessutom starta med två hästar. Förutom Kerstin ska hon tävla unghästen Calippo i tävlingen Krafft Ungponny 2009, som motsvarar SM.

Alexandra och Elin har haft Calippo sedan han var sex månader. I dag är han fem år. Att Alexandra ska tävla två hästar som hon och Elin har utbildat från grunden är unikt. Många av hästarna som tävlar i SM har mycket rutin och har deltagit i flera år med olika ryttare.

Kerstin har bara tävlat två säsonger. I fjol blev det inga tävlingar alls eftersom hon då fick föl och Alexandra började inte träna henne igen förrän i julas. Hon tror därför att Kerstins chanser till en bra placering i SM är små men hon har betydligt större förhoppningar på Calippo.

– Jag trodde inte ens att Kerstin skulle klara av att kvala till SM. Vi var däremot tidigt övertygade om att Calippo skulle ta sig dit. Han är den bästa hästen vi har haft och är väldigt talangfull.

Alexandra måste ägna all sin fritid åt hästarna, tävlingar och träningar. Hon tävlar både ridhäst och ponny vilket innebär att hon åker på tävlingar nästan varje helg. Hon tillhör de 40 bästa juniorerna i landet som tävlar ridhäst, då med sin egen häst Chey-Enne Bel Ami.

Det krävs en noggrann planering för att Alexandra ska hinna med allt.

– Det kan vara jättejobbigt ibland men det är samtidigt kul. Jag måste gå och lägga mig tidigt på kvällarna för att orka med.

Alexandra ska börja andra året på gymnasiet till hösten. Hon pendlar mellan Bräcke och Östersund, där hon läser samhällsvetenskapliga programmet på Östersunds Gymnasieskola. Ofta åker hon strax före sju på morgonen och kommer hem halv sex på kvällen. Då har hon minst två hästar att rida.

– Jag brukar ha två här i Bräcke som jag kan träna. De andra hästarna står i Mälgåsen, en bit utanför Bräcke.

Förutom de tre tävlingshästarna tränar Alexandra också unghästar tillsammans med Elin.

– Sammanlagt har vi sju hästar just nu och vi har en del ettåringar på gång till framtiden.

Alexandra har idrottsinriktning i skolan och får ägna viss tid åt hästarna. När hon åker iväg och tävlar brukar hon vara ledig på fredagar eftersom det i regel är både långa resor och tredagarstävlingar.

– Så länge jag sköter skolan verkar det inte vara några problem.

När Alexandra ska till SM som avgörs i Ljungby i Småland missar hon en hel vecka i skolan. Tävlingarna pågår under tre dagar och eftersom det är en lång resa måste de mellanlanda på vägen. Allt tävlande och tränande kräver tid, kraft och engagemang också från föräldrarna som alltid har ställt upp och varit Alexandras största supportrar. Pappa Esbjörn kunde aldrig tro att han nästan skulle bo i stallet och i bilen på väg till tävlingar, men även han trivs på tävlingsbanorna.

– Det är jättekul att träffa alla människor när vi är ute, säger han.

Alexandra har ridit sedan hon var nio år och det var Elin Edström som uppmärksammade hennes talang och fick henne att börja tävla.

– Hon var den som var i stallet allra mest och verkligen ville lära sig allt. Jag brukade få kasta ut henne när jag skulle åka hem, säger Elin.

Alexandra vill gärna fortsätta att tävla och utbilda unghästar i framtiden.

– Det jag gillar mest med att tävla är att se vilka framsteg vi gör och hur resultatet blir. Att vi blir bättre och bättre.

Alexandra är en tävlingsmänniska. Hon vill helst vinna och kan ha svårt att ta motgångar. Det kan hennes tränare Elin intyga.

– Fast du har blivit bättre. Du blir inte alls lika arg nu som förut. Då kunde du älta en bana hur länge som helst, säger Elin till Alexandra.

Mer läsning

Annons