Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobias blandar kampsporter

/
  • Länstidningens fotograf Lars-Eje Lyrefelt fick med sig Tobias Rönngren till bangårdsvallen i Östersund. Här poserar han med sina matchbyxor och händerna i de lindor som sitter under handskarna.
  • Länstidningens fotograf Lars-Eje Lyrefelt fick med sig Tobias Rönngren till bangårdsvallen i Östersund. Här poserar han med sina matchbyxor och händerna i de lindor som sitter under handskarna.
  • Tobias Rönngren ligger ner i något som kallas för full-guard. Det är när fightern som ligger under har båda benen runt motståndarens kropp. Trots att Tobias Rönngren befinner sig under sin motståndare är full-guard en position där det går att attackera sin motståndare. Oftast med olika ben- eller armlås.
  • När Tobias Rönngren instruerar i brasiliansk ju jutsu så gör han det både i förklarande ord och mer handgripligen. Här stannar han upp mitt i en mattövning för att förklara hur träningsgruppen ska få en bra topposition, ett bra överläge, på sin motståndare.
  • Precis som sin favoritfighter Georges ”GSP” St Pierre lägger Tobias Rönngren mycket möda på att träna sin grundfysik.Att ”GSP” förbereder sig så väl inför sina fighter är främsta anledningen till att Tobias Rönngren håller honom som världens bäste fighter. ”GSP är exceptionell genetiskt sett. Men han har också tillgång till sådan hög kompetens i sin ”camp”, säger Tobias Rönngren.

Östersund är inte bara vinteridrott i världsklass, basketlag med risig ekonomi eller fotbollslag med drömmar om Superettan någon gång i framtiden.

Nu kommer MMA – Mixed martial arts.

Annons

Nere i Sporthallens E-hall rullas en stor brottarmatta fram av ett knappt tiotal utövare. Alla är de klädda i byxor och jackor av grovt tyg, gis.

Det är Östersunds MMA, Mixed martial arts, som har träning i brasiliansk jujutsu, en kampsport med ursprung i Brasilien och Japan.

Leder passet gör Tobias Rönngren. Han har nyss kommit hem från Norrköping. Där har han under sommaren tränat med Primate Lounge – en av landets främsta MMA-klubbar och särskilt duktiga på just brasiliansk jujutsu.

Nu får hans klubbkompisar chansen att ta del av vad Tobias Rönngren lärt sig under sommaren.

– Under de här veckorna så kör vi bara brasiliansk jujutsu, säger han.

Men snart kommer träningen utökas. Då kommer vissa av passen att innehålla stående träning – sparkar och slag.

För att bli riktigt duktig på MMA och nå den högsta nivån krävs lång och allsidig träning förklarar Tobias Rönngren.

– Enligt mig så krävs det att man ska träna brasiliansk jujutsu eller submission wrestling (en brottningsstil, reds anm) i tre år om allt går bra. Sedan måste man tävla i shootfighting (variant av MMA, reds anm) i ett till två år, säger Tobias Rönngren.

– Jag själv är i slutet av shootfightingperioden, tillägger han.

I MMA finns det olika fighting-avstånd. Att vara nere på marken och brottas är ett avstånd, eller nivå. Går matchen upp till stående med sparkar och slag är det ett annat avstånd.

Ska man kunna besegra alla typer av motståndare krävs träning på alla momenten.

– Jag började tävla för snabbt i shootfighting. Förra året kvalade jag in till SM-final i shootfighting. Men jag förlorade finalen för att jag inte var tillräckligt wellrounded (allsidig, reds anm), säger Tobias Rönngren.

Därför lägger han stort krut på att träna upp sin liggande fighting med brasiliansk jujutsu.

Du går i lättvikt och det största förbundet där heter WEC. Det är den översta nivån. Vad krävs för att du ska nå dit?

– Mycket pengar, säger Tobias Rönngren med ett garv.

Vad är nästa mål för dig?

– Det är svenska grapplingligan. Jag ska vara med där i slutet av september.

Om man nu tycker att det här med MMA verkar kul och skulle vilja börja – hur gör man då?

– Det är bara att komma ner hit till oss i E-hallen. Vi kommer att ha nyintag från den 31 augusti till slutet av september, säger Tobias Rönngren.

Mer läsning

Annons