Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvlyssnat på bussen

Annons

Höll på att sätta medhavda ostfrallan i vrångstrupen när jag satt i bussen på väg till jobbet häromdagen. Framför mig satt tre högstadietjejer och läste högt ur tonårs-/avskrädesmagasinet Cosmopolitan.

Först handlade det om hur man skulle göra för att tända sin kille. Sex-sms uppmuntrades, likaså råtajta jeans i kombination med vitt linne och skyhöga klackar. Jag försökte undvika att tjuvlyssna men kunde inte låta bli. Kände mig äcklad.

Sedan gick tjejerna vidare till lite mer avancerad högläsning, en halv sexnovell deklamerades. Den handlade om ”signalfel i tunnelbanan”, han var ”hård” och det ”rann längs hennes ben”.

Äcklades ännu mer och undrade om högläsaren ens var så gammal att hon packat undan Barbiedockorna. Jag förstår att man vill läsa sexnoveller som nybliven tonåring, jag förstår att man vill synas och höras, jag förstår att man känner sig vuxen med ett glossigt magasin i handen. Men vad jag inte förstår är varför småtjejerna känner så här, de är ju bara barn... BARN!

Det vore så bra om de inte behövde lägga energi på att tända sin kille via porr-sms. Det vore så bra om de slapp klä sig som prostituerade i rädsla för att inte vara sexiga nog. Det vore så bra om de kunde släppa personlighetskulten och känna att man är bra som man är, trots att man inte har en videoblogg som handlar om ens ”pördiga” liv och välfyllda garderob.

Tidigare i veckan satt jag bredvid två andra högstadietjejer när jag väntade på bussen, de pratade om vilken gymnasielinje de så småningom skulle välja. Lät ambitiöst. På andra sidan den ganska breda gata vi hade framför oss gick någon de kände förbi, de ropade och vinkade glatt.

När de hälsat klart väser den ena tjejen bredvid mig till den andra. ”Alltså, jag fattar inte hur hon kan ha g-y-m-p-a-d-o-j-o-r till den där klänningen? Gympadojor liksom, fy fan”. ”Jag vet!”, svarar den andra, ”hon irriterar mig så jävla mycket, jag vill bara örfila henne, hon har så sjuuukt dålig stil”.

Själva var de klädda i följande; Ena i muskort kjol och skyhöga, knallrosa högklackade, den andra i hotpants och tanttröja. Inga kommentarer på det. De fortsatte att backstabba tjejen på andra sidan gatan medan hon struttade vidare, glatt ovetandes, i sina sköna gympaskor. Och det gjorde ont i hjärtat.

I dag är det ettårskalas hemma hos oss och jag kommer att göra allt i min makt för att vår unge, om 12–13 år, aldrig ska skämmas över att ha fel sorts skor. Kommer att kämpa som en tigrinna för att hon inte ska bli den som sitter vid en busshållplats och backstabbar sin klasskompis för att den har fel slags skor. Ger min högra hand för att hon ska slippa vara sexig mellan varven som leksakerna plockas fram.

Mer läsning

Annons