Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år av förpestade måndagar

I dagarna är det tio år sedan jag för första gången började förpesta måndagarna för er. Det har handlat om allt mellan ett magert Tomteland till fladdermöss i sovrummet

Annons


I början av det här fick sönerna ställa upp som oavlönade och ovetande statister. När det började så var den yngste blott fem år och inte särskilt intresserad av att läsa dagstidningar. Då kunde man berätta om sådant man tyckte var kul.

Hade han förstått vad jag skrev hade han längtat till han vuxit till en storlek som kunde säga ifrån. Vänta lite ...

Jag var tvungen att hjälpa ett djur i nöd. Numera är hans lidanden över. Han har sett lite hängig ut sedan hans bäste vän stiftade bekantskap med Östersunds avloppssystem. Jag har faktiskt bara gått och väntat på att även den kvarvarande polaren skulle göra en resa. Nu är det över. Jag har bestämt mig för att inte driva något mer akvarium nu. Jag har inte tid. Visserligen är det väl ingen större ansträngning att hålla två små fiskar i en skål, men jag har inte tid. Saker och ting har hänt som gör att fiskskötsel får stå på väntelistan.

När du läser det här har jag sett sista föreställningen av Lars von Triers tydligen rätt sjuka film Antichrist. Det ska bli spännande att se en film med ordentligt tuggmotstånd. En del som kommer ur salongen har varit gröna i nyllet. Den är rätt otäck. När filmen premiärvisades i Cannes fick den lille Lars nästan löpa gatlopp för att komma undan ilskna recensenter som ville ha en förklaring till filmen.

Trängd in i ett hörn sa von Trier:

– Jag är världens bäste regissör. Jag behöver inte förklara ett dugg.

Grabbar med ett sånt självförtroende är lätta att tycka om

Kollade en snabbis på Zsport. Fotboll. Tjejerna vinner allt. Killarna i ÖFK torskar. Herrlaget hade mycket att skylla på. Som det verkade var de nästan tvungna att plocka folk från läktaren för att fylla ut laget . Men man ska alltid hålla dem om ryggen. Hur inihelvete dåliga de än är. Det gäller inte bara sport.

Kulturutövare hålls också under armarna oavsett kvalitet. För några år sedan skrev jag en recension av ett bygdespel som hade den dåliga smaken att ta 250 spänn i inträde till eländet. Skådespelet var verkligen uselt. Obegripligt manus och rent obeskrivligt segt. Säkert kul för de närmast sörjande att se släktingarna utstyrda i roliga kläder. Men knappast värt 250 spänn. Visserligen fick man mycket teater för pengarna. Varje minut kändes som en timme.

Jag skrev att det sög och har väl aldrig fått så mycket skäll. Vi som bor i det här länet måste nog förstå att allt inte är bra bara för att det kommer härifrån. Annars blir det jobbigt när vi plockar av våra allmogeskygglappar och tvingas ut i den verkliga verkligheten. Z

Mer läsning

Annons