Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svåra val och manusjakt

När ni läser det här vet ni i stort sett hur valet gick. Blev det sossar, piratpartister eller kristdemokrater som ska till Bryssel? Jag tycker det var svårt att bestämma.

Annons

Personval, som det utvecklats till, är svåra. Känner jag till så mycket om kandidaterna så att jag kan rösta på dem?

Centerns Håkan Larsson är flitig på Facebook, gillar inte genmodifierad gröda och tycker att vattenkraften ska föra tillbaka resurser till den bygd där strömmen produceras.

Sossen Jens Nilsson tänker slåss för Norrland och har röda hängslen.

Kristdemokraternas toppnamn Ella Bohlin tror på Gud så till den milda grad att hon är övertygad om att jorden bara är 6 000 år gammal. Hon tror inte på Darwins evolutionslära. Hon tror på Gud. Hon är som man säger en kreationist (en så befängd livsåskådning att till och med mitt rättstavningsprogram slog larm när ordet uppenbarade sig på skärmen). Hon tror att Adam och Eva åt äpplen i paradiset för några tusen år sedan. Ella är själv inget gammalt hopskrumpnat russin. Hon är bara drygt 30, trots att den tro hon för fram låter modern som rovor och får-i-kål.

Till och med för mig som 60-talist låter det ofattbart att någon kan hänge sig åt slikt, men förmodligen är kreationismen inte alls främmande inom kristdemokratin i och med att de trumfat fram Ella som partiets toppkandidat. (Nu vet jag att någon stödtrupp inom kd kommer att ringa och kräva att jag ber om ursäkt för att jag använde ordet befängd i samband med kreationismen men det tänker jag inte göra för det är ren galenskap). Vad skulle Ella kunna göra för mig i Bryssel? Slätt inget, så hon fick ingen röst från juryn på Frösövägen.

Jag vet inte hur det är med er, men för min del skulle några veckors semester sitta gott och jag ska prata med chefen och komma överens om när det ska bli uppehåll för det här måndagsgnället. Jag är ingen sån där som drömmer om djuphavsdykning eller höghöjdsklättring.

Jag är som tjuren Ferdinand och trivs gott med att bara sitta i lugn och ro.

Men i år blir det lugna uppblandat med en skallgångskedja. Jag har skrivit lite på ett bokmanus i flera år.

Häromdagen kom jag på att jag skulle samla ihop arken och se om det kunde bli något av dem, men de var borta. Jag letade som besatt och hittade en massa annat som jag inte visste att jag hade.

Men texten var borta och nu finns det inte fler ställen att leta på. Jag har för mig att det var en kul berättelse, lite ekivok och så där. Eftersom jag inte brukar (kan) hålla inne med någonting så lär ni nog bli uppdaterade på manusärendet, vare sig ni vill eller inte.

Mer läsning

Annons