Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsvetaren: "Då är det kört för regeringen"

/

Statsvetaren Thomas Widenstjerna analyserar den nya S-regeringen, SD:s framgångar och varför flera småpartier gjorde kanonval i flera av länets kommuner.

Annons

Bara ett halvt dygn efter valet 2014 försöker statsvetaren på Mittuniversitetet, Thomas Widenstjerna, sammanfatta det politiska läget.

Till att börja med: Det blir en skakig regering.

– På riksnivå kommer det att bli oerhört intressant hur den här regeringsbildningen kommer att se ut. Vi kommer att se en minoritetsregering ledd av Stefan Löfven och sannolikt med ett parti till. Den stora utmaningen blir när budgeten ska lotsas igenom. Hur nu det ska gå till, säger han till LT.

Han ser ett scenario där alliansen lägger fram en egen budget som får stöd av vågmästarna SD. En sådan budget skulle vinna i riksdagen.

– Och då är det kört för regeringen.

Vilket parti knyter Socialdemokraterna till sig?

– Miljöpartiet är självskrivet. De har utsetts som en naturlig samarbetspartner och de har själva mer eller mindre gjort klart att de inte kommer att stödja en regering som de själva inte sitter i

Thomas Widenstjerna säger att det var helt väntat att Sverigedemokraterna skulle göra ett bra val, men kanske inte att de på riksnivå skulle få så starka siffror.

– Jag tror att det kommer att resa en diskussion om hur man har bemött SD under den här mandatperioden och vad det är som göra att de skördar de här framgångarna

Hur har partierna bemött SD menar du?

– Man har diskuterat mycket migrationspolitik med SD, men jag tror att alla är ganska medvetna var SD står i den frågan. Å andra sidan har det varit väldigt lite diskussion om budget, infrastruktur skola och så vidare.

SD gick fram starkt i alla kommuner i länet, men inte lika kraftigt som i riksdagsvalet. Widenstjerna har en teori:

– En del kan ligga i att det finns alternativ till SD. Om vi tittar i exempelvis Bräcke så fanns det ett parti som kunde fånga upp missnöjda väljare. Det var likadant i Åre.

– Undersökningar visar att SD har en stor del av valmanskåren, men det är väldigt många som inte sympatiserar med partiets kärnfråga vad gäller migration. Det tyder på att partiet drar till sig mycket missnöjesröster och finns det då inget alternativ så går man till dem. Det kan vara en av förklaringarna.

Småpartierna i kommunvalen i länet gör tämligen starka insatser i sina kommuner. Det handlar främst om Västjämtlands väl i Åre, Landsbygdens framtid i Bräcke och Allians för Ragunda.

– Västjämtlands Väl i Åre är lite intressant. Det är inte helt ovanligt att den här typen av partier faller samman under en mandatperiod, men de har hållit ställningarna. Om jag såg rätt i går så har de plockat lika många röster som 2010 och det pekar på någon form av klyfta inom kommunen.

Du har ju också Landsbygdens framtid i Bräcke som går från ingenting i februari i år till runt åtta procent.

– Ja, frågan är var rösterna kommer ifrån inom kommunen? Är de koncentrerade inom vissa kommundelar eller från hela kommunen? Vi kan i alla fall se att det är en missnöjesyttring och Socialdemokraterna har ju gjort ett extremt dåligt val i Bräcke.

Valdeltagandet ökat. Har väljarna helt plötsligt blivit extra politiskt intresserade?

– Det är oerhört svårt att säga så här på rak arm i dag. Vi kan bara konstatera att det har ökat något. Sannolikt har Sverigedemokraternas framgångar dragit upp valdeltagandet.

Mer läsning