Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökaren Gardell

Annons

Vem känner inte Jonas Gardell? Ja, inte är han väl närmare bekant, men han dyker ju upp i tv och andra media allt emellanåt. Frustande glad och språksam med välsmort munläder, en kändisvärldens Gossen Ruda. Men han har fler strängar på sin lyra. Han är ju faktiskt en etablerad författare av inte mindre än tio romaner.

För några år sedan förvånade han världen med att framträda i en helt annan genre. Han skrev en bok som han kallade Om Gud. Nu blev det hallå: hur kunde han? Och vad ville han? Och, framför allt, hur lyckades han? Stora rubriker och övrigt medialt pådrag. Det hade han säkert inte alls något emot! Jag har inte läst boken, men av allt att döma kan den inte vara alldeles ”tappad bakom en dörr” eftersom teologiska fakulteten vid Lunds universitet kallade honom till hedersdoktor och dessutom satte upp boken på listan över kurslitteratur. Sägs det.

Och han har gjort det igen, jojomän!

Här på vårkanten dök den upp, boken OM JESUS. Mera rubriker, flera intervjuer. Finns det verkligen något att tillägga till den otroliga mängd litteratur som skapats kring Jesusgestalten tiderna igenom? Ja, varför inte?

Gardell är en ärlig man. Han utger sig inte för att vara teolog. ”Jag är författare, jag är inte forskare och inte akademiker,” säger han i en efterskrift. Kanske är det därför han kommer att bli läst. På ett lättsamt sätt dyker han ner i svåra spörsmål, ställer tankeväckande frågor till läsaren, och drar slutsatser som säkert får teologer av facket att sätta morgonkaffet i vrångstrupen.

Man behöver inte bejaka allt han skriver, han manar en ständigt att tänka själv, att ta ställning. Att han själv är en uppriktig sökare av sanningen om Jesus behöver man aldrig betvivla.

Och vilken predikant har inte gått förlorad i Jonas Gardell!

Mer läsning

Annons