Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små pirater sätter segel på Storsjön

/
  • Det är en ganska tuff uppgift att vända runt en kapsejsad jolle på rät köl. Trots besöket i Storsjöns kalla vatten har Lydia Landin kopplat ett fast grepp runt centerbordet.
  • Det är inte helt rätt att bringa reda bland alla tampar och skot på en segeljolle men Astrid Gudmarsdotter har bra koll på snörena.
  • Bitar av en karta dyker upp varje dag på mystiska vis. Kanske leder den till en skatt som de ökända Storsjöpiraterna grävde ner för hundratals år sedan?
  • En tät slagduell blir det när William Garli och Astrid Gudmarsdotter närmar sig vändningsmärket på segelbanan. Foto: Henrik Flygare

Det uppstår en frenetisk jakt på de små blå frigolitklossar som guppar på vattenytan. Segel skotas in, roder läggs i lä och de små jollarna med kulörta segel skjuter fart.

Annons

Segelskolan på Storsjön håller på i två veckor och lockar barn i åldrarna 8 till 13 år. På förmiddagen är det den yngre åldersgruppen som gör farvattnen utanför hamnen osäkra. Segelskolan som arrangeras av Storsjöns segelsällskap har pirattema och varje dag dyker en bit av en gammal karta upp på oförklarliga vis.

– Man vänjer sig, svarar William Garli på frågan om det gör ont att få bommen i huvudet. Astrid Gudmarsdotter berättar att hon fått bommen fem gånger här, fem gånger här och fem gånger här, samtidigt som hon pekar på sitt huvud. Små sammanstötningar med en bom är ju som bekant inget som hindrar en riktig pirat och entusiasmen inför seglingen är stor.

Ute på vattnet är det olika övningar som står på schemat, mest populär är klossjakten då instruktörsbåten slänger ut frigolitklossar som kursdeltagarna ska jaga ifatt och samla in. Deltagarna får lära sig att hantera jollen i olika vindar och lära sig vad delarna på en båt heter.

– Det är svårare att segla när det blåser lite, man måste ha seglen helt rätt, säger Jesper Munkeby.

– Förra veckan hade vi hårda vindar och ganska tufft väder, säger . Målet med kursen är att de ska lära sig mer om segling, öka intresset för sporten och kanske locka några att börja träna segling.

När det erbjuds vältträning inne vid bryggan jublas det bland kursdeltagarna inför utsikten att få doppa sig i det något kylslagna vattnet.

Det är viktigt att kunna hantera en kapsejsning ute på vattnet och det är bra att träna detta under kontrollerade former.

De frivilliga byter om, ger sig ut i jollen en och en för att sedan ställa sig upp i fören och dra omkull optimistjollen i masten. Sen gäller det att få grepp om centerbordet och få upp båten på rät köl. Med mer eller mindre hjälp lyckas alla småpiraterna ta sig tillbaka i båten.

Vid fikastunden efter kursen pågår pusslandet på piratkartan. Ytterligare en bit har hittats och hittar snart sin plats för att komplettera kartbilden. Vilda diskussioner utbryter om vad kartan föreställer och vad den skulle kunna leda till. Det påpekas att det säkert inte är en tårta som är nedgrävd, för vem vill äta en flera hundra år gammal tårta?

Mer läsning

Annons