Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självskador — ett problem bland länets elever

/

Ätstörningar är ett självdestruktivt beteende som inte går att dölja. På Wargentinsskolan finns det många som hetsar varandra att äta minst.

Annons

Det hävdar eleverna Ann Skyttmo från Östersund och Linnea Grenholm från Dvärsätt som skrivit en psykologiuppsats B om självdestruktivt beteende.

– Vi har även hört att fler skär sig men det går att dölja genom långärmade tröjor eller att man skär sig där det inte syns, säger Linnea Grenholm.

De har tittat på självdestruktivt beteende i hela landet. Anledningen är att ingen pratar om detta i skolan.

– Problemen måste bli mer uppmärksammade, säger de. Det är stora problem som ingen pratar om och många vill inte söka professionell hjälp.

– Många får idéer via filmer eller hemsidor som triggar ungdomar att skada sig, säger Ann Skyttmo.

Men ska föräldrarna komma och kontrollera vilka sidor ungdomarna går in på internet?

– Jag skulle bli väldigt irriterad om de kollade i min dator, men det ingår väl i föräldrarollen, säger Linnea Grenholm.

Tjejerna tycker att det borde finnas information i skolan om vart man kan ringa anonymt om man mår dåligt, många vill inte gå till kuratorn eller skolsköterskan på skolan.

Är det stor press på ungdomar i dag?

– Det var väldigt jobbigt att börja i gymnasiet eftersom det ställs större krav där hur man ska se ut och det tar tid att lära sig klädkoder. Som yngst på skolan ser man upp till de äldre eleverna och vill se ut som dem.

Båda två har kommit fram till att familjesituationen har stor betydelse för hur eleverna mår.

– Elever som har föräldrar som är alkoholiserade, som har misshandlat dem eller de som utsatts för övergrepp har det tufft, säger Linnea Grenholm.

– Har eleverna dessutom blivit mobbade får de en dålig självkänsla och ser kanske inget annat sätt att klara av sin ångest än smärta, de skär sig som en slags självmedicinering.

Mer läsning

Annons