Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saabaffär öppnar för polisdrönare i Jämtlandsfjällen

/
  • Bildmontaget visar en vy över Jämtlandsfjällen där tester planerats redan innan affären med Saab blev klar i dagarna.

Nu kan Jämtlandsfjällen bli testområde för polisdrönare. På onsdagen blev det klart att polisen ska köpa en första omgång drönare av Saab.

Annons

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Avtalet är treårigt. Under 2016 ska de fjärrstyrda systemen användas av den svenska polisen på prov, enligt ett pressmeddelande från Saab.

Tre obemannade farkoster ska köpas in av försvarsföretaget Saab

Upphandlingen har under ungefär ett år försenats av överklaganden. Det ledde till att besöket hos Jämtlandspolisen, och testerna i fjällen, sköts upp.

Drönarna ska nu finnas hos en central grupp som ska testa dem över hela Sverige. Tänkbara användningsområden är räddningstjänst, fjällräddning, översiktsbilder för kriminaltekniska undersökningar samt även inom polisens spanings- och insatsverksamhet.

– Vi kan kanske vara i gång med testerna i maj någon gång, säger Per Engström, sektionschef för nationell samordning på polisens nationella operativa avdelning (NOA) till TT.

När LT talade med Per Engström, innan upphandlingen försenades, förklarade han att polisen tittar på räddningstjänsten i stora drag och den består av ett antal delar inom polisen: Där ingår försvunna personer i "normal" terräng och stadsmiljö samt fjällräddningsdelarna.

Som LT tidigare skrivit har Jämtlandspolisen fått en starkare roll inom landets fjällräddning och eftersök av försvunna personer i den nya polisorganisationen. Det är ett stort sammanhållet ansvar för fjällräddningen, med att utbilda och träna fjällräddare samt vidareutveckla metoder.

Polisens drönare är av en kraftigare modell än de som blivit populära på marknaden. När det gäller fjällräddning finns det också värmekameror och andra typer av sensorsystem som polisen är intresserade av i samband med utprovningen.

Mer läsning

Annons