Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Falk står än en gång på scenen – nu i Åre

/
  • Det är på scenen han trivs bäst. Robert Falk är en mångsidig artist som både sjunger, dansar och steppar. Han beskriver sig själv som en positiv människa som försöker plocka godbitarna ur livet. ”Jag kan vara otroligt velig också. Men när jag väl har bestämt mig, då kör jag 100 procent”, säger han.  Foto: Håkan Luthman
  • Från tisdag till lördag roar Robert Falk hungriga och nöjeslystna gäster på Wallmans Dippan.

För tio år sedan bytte han en liten tvåa i Stockholms innerstad mot ett stort hus i Hammarstrand. Han har gått från showbiz till bankvärlden via försäkringsbranschen. Men nu är sång- och dansmannen Robert Falk tillbaka på scenen igen, den här gången på Wallmans Dippan i Åre.
– Jag är som päran, ganska anpassningsbar, säger han själv.

Annons

Krogen badar i brått dagsljus och kämpar med att gnugga nattsuddet ur väggarna. Det är lugnet före stormen och alla stolarna står på borden. Någon dammsuger. Någon levererar öl. De röda backarna blockerar nästan hela ingången och det hörs en svordom över just det.

Det är ungefär då Robert Falk kommer inrusande bakvägen, iklädd stor blå dunjacka och med ett nyköpt säsongskort i handen. Skidåkning är ett stort intresse för hela familjen, säger han ivrigt.

Det är tisdag och Robert kommer direkt från sitt hem i Hammarstrand. Tidigare samma morgon kramade han om barnen William, Olivia och Regina och frun Lena och satte sig i bilen för att köra västerut. På en väg han snart kan utan och innan. En vanlig arbetsvecka ligger nu framför honom, med afterskiunderhållning, kvällsshow, servering och repetitioner. Från tisdag till lördag sover han i en övernattningslägenhet i centrala Åre.

Robert sticker inte under stol med att det är intensivt, ensemblen gör ju i princip två människors jobb eftersom de både showar och serverar samtidigt. Men det är en positiv stress, försäkrar han.

– Vi som jobbar har så kul tillsammans. Det är en härlig stämning. Och Wallmans är en sådan slipad organisation, där allt funkar optimalt.

Man skulle kunna säga att Robert Falk är tillbaka på brottplatsen. Det är nämligen inte första gången som han tjänar sitt levebröd på Wallmans salonger. Redan 1993 ingick han i stallet som fostrat många av dagens mest folkkära artister. 1997 fanns Robert och även hans fru Lena Ljung Falk med i det gäng som turnerade i landet med Wallmans koncept.

– Vi reste från Kiruna till Ystad och showade. Det var vi, Martin Stenmarck och Tessan Merkel från Alcazar, bland andra.

Men trots den erfarenheten var det aldrig självklart att tacka ja till jobbet i Åre.

– Nej, jag velade in i det sista, säger Robert och skruvar på sig bland kuddarna i den djupa soffan.

Men till slut kände Robert att det lockade för mycket. Han och familjen var överens om att han skulle ta jobbet, annars hade det aldrig gått.

– Vi försöker stötta varandra. Nästa gång är det kanske min tur att ställa upp för Lena.

Det har hunnit gå tio år sedan Robert och Lena bröt upp från den lilla tvårummaren i storstaden och flyttade tillbaka till Jämtland. Efter att ha letat hus, både i Stockholm och i Östersund, under en lång period beslutade sig paret för att satsa på Lenas barndomsby – Hammarstrand. De ville ge barnen en lugn miljö och lite av den uppväxt som de själva fick. Och möjligheten att träffa farmor, farfar och morfar oftare.

Det var inget lätt beslut eftersom de visste att de från och med den dagen inte skulle kunna hålla på med artisteriet på heltid.

– Men vi tänkte att vi måste prova åtminstone. Annars skulle vi ju aldrig få veta om det var rätt eller fel. När man står inför två livsval så tror jag alltid att det är viktigt att testa något av dem. Blir det inte bra får man hitta på något annat.

Familjen fann sig snart tillrätta i ett stort hus i Hammarstrand. Lena började jobba som frisör på sin mosters salong och Robert fick ett vikariat på Handelsbanken där han blev kvar i två år. Efter det fick han jobb på Aktsam, där han jobbade ända fram till förra hösten då företaget beslutade sig för att flytta verksamheten söderut.

– Jag trivdes bra på Aktsam, men det är klart att artisteriet gnagde i bakhuvudet. Har man någon gång stått på scenen och tagit emot applåder finns känslan kvar. Den där omedelbara uppskattningen man känner i det ögonblicket, den är så speciell ... Egentligen borde alla yrkesgrupper få applåder. Man mår så bra av det.

I samma veva som Aktsam kom med sitt dråpslag mot byn, kom TV3 och knackade på dörren och presenterade sina idéer med ”Allt för byn”.

– Jag var ganska svårflörtad först och ville absolut inte medverka i någon dokusåpa. Men sen bestämde vi oss för att om vi kunde göra något för Hammarstrand och Jämtland så skulle vi göra det. För mig innebar ”Allt för byn” att jag återupptäckte artisteriet. Det var väldigt, väldigt kul.

Och det är här Robert Falk befinner sig precis just nu. En hel vintersäsong ligger framför honom. Ända fram till maj pågår showen. Sen har han inte en susning om vad han ska göra. Det kan bli precis vad som helst.

– Jag försöker leva efter devisen att man ska göra saker som man mår bra av och tycker är roligt. Livet är inte oändligt. Det är här och nu som gäller.

Utanför fönstret har solen gått ner. Snart vaknar Åres nattdjur. Snart dämpas belysningen. Snart gungar lokalen av gamla älskade schlagers och andra låtklassiker. Och mitt i allt står Robert Falk.

Mer läsning

Annons