Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstora snödjup i södra Sverige

Det är omvända världen i Sverige just nu. Medan södra Sverige slår nya snörekord är snödjupet i fjällen långt under det normala.

Samtidigt slås nya köldrekord på många håll i landet.

Annons

De senaste dygnens ymniga snöande har medfört rekordstora snödjup i södra Sverige enligt SMHI. I Borås uppmättes på söndagen ett snödjup på 80 centimeter vilket betyder att det gamla rekordet på 70 centimeter som är sedan januari och februari 1945, toppats med god marginal.

– Det är definitivt tjockare snötäcke än normalt i södra Sverige. Mängderna där påminner påminner om de vi egentligen brukar ha i Norrland, säger Alexandra Ohlsson på SMHI till TT.

På de flesta håll är det de senaste dygnens snöfall eller snöovädret i början av februari som gett de största snödjupen. Halmstad, Göteborg och Jönköping slår samtliga sina gamla rekord och Kristianstad bjuder just nu på 48 centimeter snö, det största snödjupet sedan 1929.

– Det är den envisa kalluften som är boven i dramat. I normala fall blir det perioder av blidväder då snön smälter bort. Men nu packas det bara på med ny snö utan att den gamla smälter undan, säger Alexandra Ohlsson.

I norra Sverige har man inte ens kommit upp i fjolårets maximisnödjup. Och i fjällen är snötäckets tjocklek på många håll långt under det normala.

Mer läsning

Annons