Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen bytte journalsystem – patienter fick inte sina mediciner

/
  • Bytet av journalsystem ledde till fel i patienters medicinering.

Ett halvår efter att regionen bytte journalsystem i vården ligger patienters läkemedelslistor kvar i det gamla systemet. Patienter har fått fel mediciner och det kan ta flera år innan allt förts över till det nya systemet.

Annons

I mars 2015 bytte Region Jämtland Härjedalen journalsystem från det gamla Vas till nya Cosmic till en kostnad av 30 miljoner kronor. Höga utbildningskostnader tillkom och mycket arbetstid lades på att föra över uppgifter från det gamla till det nya systemet.

– De två systemen hade så olika struktur att det var omöjligt att föra över listorna automatiskt. Första gången patienten träffade en läkare skulle han föra över samtliga läkemedel från Vas till Cosmic. Man kom fram till att det var det mest patientsäkra sättet och i teorin lät det väldigt bra, men det var inte lika enkelt i verkligheten, säger Marit Nilsson, IT-chef i Region JH.

Omkring runt 100 tjänster inom hälso- och sjukvården har använts för införande under delar av våren 2015. Detta har påverkat produktionen i öppenvården och antalet läkarbesök minskade under våren med cirka 15 procent, detta rapporterade regiondirektören under regionstyrelsens första möte för hösten.

Att läkare skulle sköta överföringen berodde på att man ville rensa upp i journalerna, vilket kräver en medicinsk bedömning. Men överföringen visade sig vara för tidsödande och det beslutades att endast läkemedel som är aktuella vid vårdtillfället, det vill säga som skrivs ut på nytt, ska föras över. Följen blev att patienters läkemedelslistor i det nya Cosmic inte är kompletta. Aktuella läkemedel kan ligga kvar i det gamla VAS eller, i vissa fall, i ett tredje system vid namn Pascal.

– I och med att du skulle in och röra något måste du röra alltihop och det tog så evinnerligt lång tid. Jag förstår inte att man gjorde övergången på det här sättet, men det är lätt att vara efterklok, säger Christer Siwertsson, (M), regionråd i opposition.

En konsekvens har blivit att patienter inte fått sina ordinerade läkemedel.

– Det har varit oklarheter kring rutinen som gjort att man inte uppmärksammat att man måste gå in i det gamla systemet. När vi är ute på avdelningarna kommer det fram att det gjorts missar men alla de här avvikelserna har tyvärr inte rapporterats i våra system, säger Karin Lindgren, läkemedelsstrateg i regionen.

Enligt Karin Lindgren har det förekommit mindre allvarliga missar men det har också hänt att inlagda patienter inte fått mediciner som det är nödvändigt att de tar regelbundet.

Nu har man infört en ny rutin som innebär att när en patient träffar en läkare ska denne lägga in en notering i Cosmic om att läkemedelslistor finns kvar i det gamla VAS. Alla nya utskrivningar av läkemedel registreras i det nya systemet. Ett läkemedelsrecept är oftast giltigt i ett år så inom den tiden bör patienten ha sökt upp vården för att förnya alla sina aktuella recept – och läkemedelslistan bör alltså bli komplett i nya Cosmic.

– Men det finns andra läkemedel också, som inte behöver förnyas lika ofta, så utifrån de åtgärder som man tagit till hittills kommer det att ta några år innan allt ligger i Cosmic. Fram till dess kommer de här problemen att kvarstå, säger Karin Lindgren.

"Verksamheten har behov av stöd och tid för att överföra patientens hela läkemedelslist till Cosmic", står det i en rapport som Karin Lindgren presenterade för regionstyrelsen i tisdags.

Mer läsning

Annons