Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressfrihetens dag

I morgon är det pressfrihetens dag.

Även om pressfriheten i Sverige kan tyckas som självklar, saknas fortfarande denna frihet i många länder.

Annons

Pressfrihet handlar om alla människors rätt att leva i ett öppet samhälle med tillgång till information och möjlighet att uttrycka egna ståndpunkter.

Inget samhälle mår bra av monopol på sanningen. Informationen måste kunna flöda fritt för att debatten ska vara fri.

Det kommer alltid att finnas folk som vill kontrollera och på andra sätt styra information och åsikter.

Det är för att skydda alla oss andra från sådana galenpannor som pressfriheten finns.

Nordkorea, Kuba, Burma och Libyen är några av de sämsta när det gäller pressfrihet. Men även strax utanför vårt eget fögderi finns tveksamma stater. Tänker på Turkiet, ja även Italien, som ofta får kritik för avsaknaden av en fri press.

Överallt där olika former av förtryck existerar finns tydliga tecken på att tumskruvarna för den öppna kommunikationen i samhället dras åt eller stryps av makthavarna. Vi ser det även i vår närhet inom EU. Allt fler beslut som fattas i parlamentet berör vår vardag. Men vår insyn är begränsad och nu finns dessutom förslag att insynen ytterligare ska minskas.

Detta tycks dessutom en del av våra egna folkvalda kandidater till EU-valet vara beredd att skriva under på.

Många vill gärna sätta likhetstecken mellan pressfrihet och friheten att få uttrycka sig i skrift hur som helst. Jag syftar bland annat på de läsarkommentarer vi dagligen publicerar i anslutning till våra artiklar på www.ltz.se.

En del läsarkommentarer publiceras aldrig. De går raka vägen ner i papperskorgen. Huvuddelen av dessa är skrivna på ett sådant sätt och med en sådan innebörd att de är direkt kränkande.

Det är ingen demokratisk rättighet att bli publicerad i Länstidningen eller någon annan tidning. Ett grundläggande krav är att en text eller bild inte får kränka eller förtala andra personer eller utpeka dem som brottsliga, innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha ett rasistiskt innehåll.

När de inte publiceras skriker skribenten:

– LT censurerar och stoppar en fri debatt.

Per definition är censur: ”myndigheters förhandsgranskning av tryckta skrifter, filmer, brev etc.”

Om någon ändå vill kalla det för censur när jag stoppar inlägg med grova påhopp och kränkande tillmälen så okey.

Det är uppenbart att många bakom anonymitetens signatur anser sig kunna vräka ur sig vad som helst. Många vågar av olika skäl inte skriva under sina debattinlägg med namn. Det tycker jag att vi ska respektera.

Men jag tycker dock att det är ynkligt när man möter lokala länspolitiker som med anonymitetens skydd kräver spaltutrymme för åsikter de offentligt inte vågar stå för. Samtidigt förfasar de sig över sina väljare som väljer att skriva kritiska insändare eller debattinlägg under signatur.

Mer läsning

Annons