Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen hade inte kompetens att utreda brott - åklagare tvingades lägga ner förundersökningar

/
  • Polisen i Jämtland lät utredningar bli liggande så länge att åklagaren till sist tvingades lägga ner förundersökningar eftersom brotten blivit preskriberade.

Polisen i Jämtland får svidande kritik från Justitiekanslern. Anledningen är att vissa brottsutredningar blivit liggande så länge att åklagaren till sist tvingats lägga ner förundersökningarna.

Annons

Det var vid en inspektion av Åklagarkammaren i Östersund som Justitiekanslern upptäckte ett antal brottsutredningar som hade blivit liggande långa perioder. Vid en närmare granskning visade det sig att det var dåvarande Polismyndigheten i Jämtlands län som inte hade tagit tag i utredningarna.

Justitiekanslern hittade ett flertal exempel där åklagaren hade startat en förundersökning och lämnat direktiv till polisen om hur utredningen skulle genomföras. Men sedan hände ingenting, trots att åklagaren i vissa fall skickat 15 påminnelser. I ett par fall hade utredningarna blivit liggande i mer än två år innan polisen genomförde de första utredningsåtgärderna.

Att ärendena inte utreddes av polisen ledde till att åklagaren blev tvungen att lägga ner vissa utredningar eftersom de misstänkta brotten då redan hunnit bli preskriberade. Helt oacceptabelt enligt Justitiekanslern.

Den nybildade polismyndigheten håller med om kritiken och anser att polisen i Jämtland borde ha prioriterat annorlunda. I flera fall har det handlat om ekonomisk brottslighet och en förklaring som polisen anger är att det under en period fanns för få kompetenta ekobrottsutredare i Jämtlands län. Dessutom har polisen i Jämtlands län prioriterat andra typer av brott än de som blivit liggande.

Polismyndigheten skriver i sitt svar till Justitiekanslern att situationen har blivit bättre på senare tid och att polisen i Jämtland har de resurser som behövs för att biträda åklagaren med att utreda brott.

Mer läsning

Annons