Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överlever fjällräven klimathotet?

/
  • Den internationella naturvårdsunionen, IUCN, har valt ut tio arter som på sikt kommer att påverkas allvarligt av ett varmare klimat. Fjällräven är en av arterna. IUCN sammanställer listorna över hotade arter i världen.   Foto: Lars Liljemark
  • Fjällräven är väl anpassad till arktiska förhållanden – den har stora fettreserver, tjock päls, en slags värmeväxlare vid tassarna och förmåga att sänka sin ämnesomsättning när det är ont om föda.   Foto: Lars Liljemark
  • Valpar från 2008. En gemensam ansökan med Norge förbereds för att man ska få pengar till fortsatta åtgärder under fyra år. Det bli aktuellt att flytta rävar mellan områdena för att bättra på genetiken.    Foto: Lars Liljemark

Fjällräven är starkt utrotningshotad men på senare år har läget sakta förbättrats.

Annons

Även det gångna året var kärvt med endast två kullar där en ensam valp i den ena kullen överlevde.

– Det är normalt att det är på det viset när det inte finns några smågnagare. Det var likadant 2006, säger Lars Liljemark som följer utvecklingen för länsstyrelsen.

Han uppskattar antalet fjällrävar till 30-40 stycken i Helags och lika många i Borgafjäll på gränsen mellan Jämtland och Västerbotten. Omkring 100 totalt i landet.

Fjällräven är en av de arter som påverkas mest av att klimatet blir varmare. Den finns med på en ny ”rödlista”, tillsammans med lax, kungspingvin och vitval som presenterades vid klimatmötet i Köpenhamn.

Vad kan man säga om tillståndet för fjällräven i länet i dag?

– Fjällrävsprojektet som pågått i tio år har bidragit till att populationen flerdubblats.

– För varje smågnagartopp i Helags så har antalet föryngringar fördubblats sedan 2001. Så det ser lovande ut, säger Lars Liljemark.

Stödutfodring och rödrävsjakt har haft en avgörande betydelse. Cyklerna med tillgång på smågnagare som sork och lämmel verkar dessutom ha kommit tillbaka var tredje år.

Fjällrävarna i Helags är ganska isolerade och det är länge sedan det kom nytt blod dit. Fem valpar från avelsstationen i Oppdal sattes ut i fjol höst, men fyra av de halsband valparna hade på sig har grävts fram och det bedöms som tveksamt om någon lever.

På avelsstationen i Oppdal har man samlat in fjällrävar från hela Norden och den utgör en genbank i sammanhanget.

En gränsöverskridande ansökan med Norge förbereds för att man ska få pengar till fortsatt åtgärdsverksamhet under fyra år. Där kan det bli aktuellt att flytta rävar mellan områdena för att bättra på genetiken.

Mer läsning

Annons