Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om skogens röda guld

/

Annons

Bärtider, härliga tider! Tänk, att få plocka med sig ur naturens stora skafferi! Och det finns att ta ur, även om de stackars thailändarna åkte tomhänta hem. Kunde man inte ha bussat dem till Mellannorrland istället för att flyga dem iväg till hemlandet?

Egentligen börjar ju säsongen redan när rabarbern sticker upp på försommaren. De där första rosa stjälkarna som passar så utmärkt till paj och varför inte en marmelad tillsammans med citron och hackad, skållad mandel?

Och sedan kommer jordgubbarna. Ja, jag räknar inte de där sura bären utomlands ifrån. Nej, de ska ha fått sin näring i den jämtländska myllan. Då smakar de sommar.

I många år levde vi nära de Modoägda skogarna i norra Ångermanland. Tala om bärmarker! Dessutom lätt åtkomliga. Det gick ju timmervägar härs och tvärs, men se upp! De var inte skyltade så man riskerade att köra vilse. På hyggena stod folk och plockade hallon i massor och längre in i skogen var det blåbär och – längre fram – lingon. Blåbärskaka, kan man tänka sig något härligare! Du tar en klatt vetedeg, kavlar ut i rundlar, lägger på en ordentlig driva av bär och socker och kanel, viker upp kanten runtikring, jäser, penslar, gräddar, skär upp och avnjuter med vispad grädde och en kopp kaffe. Man kan inte må bättre.

Hallon och blåbär var fruntimmersplockning. När det däremot gällde lingon och hjortron tog karlarna mer än gärna konten på ryggen och försvann till skogs. Hjortronställen höll man tyst om. Det är oberäkneliga bär som ibland antingen torkar eller fryser bort. Men skogsfolket visste att hitta och förrådde inte med en stavelse var.

Kring lingonen var det inga hemligheter. Tala om skogens röda guld. Man kunde inte sluta och plocka förrän skymningen föll. Det blev åtskilligt med saft och lingondricka och lingonäpplen. Man åt ju efterrätt förr i tiden.

Och hemmavid stod svartvinbärsbuskar i rader. Fast inte jublade man precis när man kom hem efter en lång skoldag och hittade den rågade hinken på köksbänken. Det fick bli mycket saft, som var det ultimata botemedlet mot höstens och vinterns förkylningar.

Ja, nog var det bärtider! Numera får man nöja sig med lilla formatet och tacksamt ta emot vad andra plockar.

Mer läsning

Annons