Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya gener krävs för myskoxarna

/
  • Myskoxen finns i Sverige sedan 1971 då fem myskoxar invandrade från Dovre i Norge till Härjedalen och etablerade ett revir väster om Funäsdalen. Foto: Staffan Mörtberg

Myskoxarna i Härjedalen har minskat drastiskt i 15 år. Hjorden är i stort behov av nya gener men det börjar bli ont om tid.

Annons

– Dom är sju stycken kvar nu och när jag började jobba med det här 1987 var det 36 myskoxar, säger Lars Renfeldt som följer utvecklingen för länsstyrelsen.

Många faktorer som betestillgång och inavel spelar in. Det är också brist på tjurar hos den sjunkande populationen. En vändning kom i höstas då en tjurkalv blev könsmogen.

– Vi hoppas att korna tar emot honom så vi får en föryngring i vår, säger Lars Renfeldt.

– Men ett annat problem är att korna är gamla. Två eller tre kan reproducera sig.

Nya gener. Arbetsgruppen för myskoxarnas bevarande har bland annat bytt ut den äldsta tjuren mot en ny för att föra in nya gener i hjorden. Man har även flyttat en ko till en djurpark där hon blev betäckt och därefter utsatt på fjället igen. Målet är att upprätta ett nationellt myskoxcenter med bred information kring detta arktiska urtidsdjur.

Stefan Mörtberg är projektledare för Rädda Myskoxarna:

– Det är många faror och riskabelt för arten med så litet underlag.

– Nu jobbar vi ihop med de djurparker som har myskoxar. Vi försöker hitta bästa möjliga genetik för att komma vidare, säger Stefan Mörtberg.

Ett genomgripande förslag till Naturvårdsverket förbereds också.

– Det viktigaste är att alla är väldigt entusiastiska men vi har kommit igång sent ur myskoxen på fjällets synvinkel, konstaterar Stefan Mörtberg.

Mer läsning

Annons