Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny teknik kan ge tidigare snö på skidstadion

/
  • Skidorten Pitztal har haft problem att samman-binda de två glaciärer som utgör sommar-skidområdet. Transportrännan längst till höger i bild är där snön från maskinen hamnar. Foto: IDE
  • Snön som produceras i maskinen är av typen vårsnö, det vill säga ganska grovkornig och blöt. Foto: IDE
  • Skidorten Pitztal har haft problem att samman-binda de två glaciärer som utgör sommar-skidområdet. Transportrännan längst till höger i bild är där snön från maskinen hamnar. Foto: IDE
  • Vakuumtanken i Pitztal är stor och har en kapacitet att göra tusentals kubikmeter snö per dygn. Foto: IDE
  • Många alpina landslag tränar i Pitztal under försäsongen och gillar det hårda underlag som bildas när snön fryser. Foto: IDE
  • Många hundra lastbilsflak med lagrad snö krävs för att täcka det 2,6 kilometer långa spåret. Foto: Henrik Flygare
  • Det krävs en del logistik för att få spårsystemet att fungera. En pistmaskin har hämtats från Gustavsbergsbacken för att bearbeta snön på skidstadion. Foto: Henrik Flygare
  • Den enorma snöhögen sprutas upp med snökanoner under januari och februari. Det krävs att temperaturen är låg under en längre period. Foto: Henrik Flygare

Snö i öknen blev en oväntad biprodukt för det israeliska företaget. Nu är en maskin med den nya tekniken färdigutvecklad. I österrikiska alperna ger den underlag till sommarskidåkning. Kanske får vi se en i Östersund i framtiden.

Annons

Sedan i somras finns två världsnyheter i drift nere i alperna. En liknande maskin i Östersund skulle kunna möjliggöra ännu tidigare start på skidsäsongen.

En delegation från Östersunds kommun har gjort studiebesök på orten Pitztal i Österrike. Här används en av maskinerna för snötillverkning med den nya tekniken. Sedan mitten av 2009 finns det två anläggningar i drift med den nya tekniken, en i Pitztal och en i Zermatt, Schweiz.

– Vi reste ner till Österrike för att titta på ett alternativ till den snölagring vi använder idag, säger Joakim Halvarsson, fritidschef i Östersund. Än så länge är projektet i sin linda men vi letar efter ett billigare och effektivare sätt än det vi använder idag.

Företaget IDE tillverkar bland annat avsaltningsanläggningar och kylsystem för gruvor. Det är just kylsystemet för gruvorna som gett upphov till den nya snömaskinen.

Teknologin innebär att man försätter vatten i djupt vakuum, en del av vattnet förångas då. Det leder till att vattnet fryser och en sörja av vatten och snö bildas. Blandningen körs genom en separator där snön tas ur isvattnet.

Processen uppges av företaget vara energieffektiv och miljövänlig. Den fungerar vid alla temperaturer över nollstrecket.

Snömaskinen som står i Österrike är för stor för skidstadion, den är stationär i en separat byggnad. Men en mindre, portabel av samma typ skulle kunna vara ett alternativ för Östersund. Det finns ännu inga kalkyler över vad en sådan investering skulle kosta.

Att säkerställa säsongstarten 1 november kostar ungefär 760 000 kronor med nuvarande teknik. Merparten av det är kostnader för utkörning och sågspån att täcka snön med.

Utöver det finns en extrabudget på cirka 520 000 kronor för att kunna säkra tillgången på snö till skidskyttepremiären om det inte varit kallt nog att tillverka snö på plats.

– Med en sån här maskin finns potential till ännu tidigare skidåkning, säger Joakim Halvarsson. Man skulle då kunna lägga ut snö redan i september/oktober. Det är enkelt att tillverka mer snö om det skulle behövas, oavsett temperatur.

Mer läsning

Annons