Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sätter vi förstoringsglaset på glesbygden

Annons

Jag ska be att få sätta Jämtlands län i ett perspektiv.

Ett län med en yta större än Stockholm, Uppsala, Västmanland, Södermanland, Örebro och Östergötlands län tillsammans, men med en befolkningsmängd som motsvarar endast 3,3 procent av de ovan nämnda länens invånarantal.

Smaka på de siffrorna, skölj runt dem i tanken ett tag och fundera under tiden på vad de förutsättningarna innebär i form av problem och möjligheter för ett län som vårt.

I den dagliga nyhetsrapporteringen kring vad som händer i Jämtland och Härjedalen stöter vi som jobbar på redaktionen ständigt på problem och möjligheter som är direkt relaterade till sättet vi bor och lever på och den omgivning vi verkar i.

Ta den utbredda butiksdöden som exempel. En företeelse som är direkt kopplad till vikande befolkningsunderlag och förändrade köpbeteenden. Att butiker tvingas stänga är i sig inget nytt, knappt ens en nyhet ibland faktiskt i det allmänna flödet, det finns nämligen händelser som är avsevärt mer ovanliga och som tar betydligt mer plats än en stängd affär i Hackås. Stängningen behandlas ofta mer som ett symptom på något än ett problem för någon och sedan förpassas händelsen till arkivet och livet rullar vidare på något sätt.

Men för några personer kan den här nedlagda affären innebära att tillvaron helt förändras. Allt vänds upp och ned och livet blir plötsligt svårare att leva. Livsbetingelserna kan ändras inom loppet av en dag när närmaste mjölkpaket inte längre finns inom en sparkturs avstånd utan att det plötsligt krävs en färdtjänstresa eller välvilliga barnbarn och grannar för att kunna göra sina dagliga inköp.

De olika exemplen på förändrade livsvillkor och kreativa lösningar är förmodligen lika många som det bor människor i länets glesbygd och dem ska Länstidningen nu sätta förstoringsglaset på.

Från och med den här söndagen kommer vi i en serie artiklar i våra söndagstidningar att titta närmare på hur vi verkligen påverkas av att affären försvinner, skolan läggs ner och bensinen blir dyrare. Hur vi hittar på lösningar för att kunna bo kvar och hur mycket vi står ut med innan vi flyttar. Vad som gör att vi flyttar tillbaka till vår barndoms by och vad det innebär för turismföretagaren när den norska kronan tappar i värde.

Vi inleder med att definiera glesbygden och utgår därifrån. Den här granskningen har inget bestämt slutdatum, den kommer att pågå från och med nu tills vi är färdiga och förhoppningsvis vill även du vara med och bidra. Hör av er till oss på Länstidningen med din berättelse om hur du har drabbats av något eller hur du har dragit nytta av att leva i ett glesbygdslän. Ingen historia är för liten för att sätta fokus på.

Mer läsning

Annons