Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu säkras kraftverket i ingenmansland för framtiden

/

Den är minst sagt imponerande. Enorm.

Sveriges längsta betongdamm finns i Storfinnforsen och är 800 meter.

Nu läcker dammen vatten och måste repareras för 1,5 miljarder kronor av Eon.

Projektchefen Tina Helin har fått det utmanande och spännande uppdraget att säkra dammen.

– Jag vill inte kalla mig för dammexpert. Inte än i alla fall, säger hon till LT.

Annons

Mitt i Västernorrlands djupaste skogar, fyra och en halv mil från Strömsund och två mil från Ramsele, reser sig en damm som får en att tänka på en James Bondfilm med Pierce Brosnan.

Vi talar givetvis om Storfinnforsens kraftverk. En damm som verkligen lever upp till namnet. En damm i ingenmansland.

Dammen byggdes under sex år och blev klar 1954. Då var den landets största betongdamm med sina 800 meter. På den tiden var byn Storfinnforsen mer än levande. Här fanns en Ica-butik, Konsum, skola, postkontor och massor av arbetstillfällen.

I dag har verkligheten och dagens moderna teknik hunnit ikapp byn. Men Storfinnforsen utmärker sig fortfarande på den svenska kartan.

Under tiden man byggde dammen fann man en mammuttand. Den tanden går fortfarande att titta på inne i kraftstationen nedanför dammen.

Nu är det inte mammuttanden som står i fokus utan en gigantisk dammreparation. Eon satsar 1,5 miljarder kronor för att säkra dammen i 100 år framåt.

När betongdammen byggdes behövdes 1 000 personer. Nu krävs endast 100 arbetare.

Tina Helin är projektchef på den gigantiska arbetsplatsen. Innan hon hamnade på Eon Vattenkraft har hon arbetat i Sydafrika, Peru och Malmö.

Tina Helin är i grunden bergsingenjör och tanken var att hon skulle bli gruvingenjör i Sverige.

– Jag gjorde faktiskt min praktik i gruvan Stekenjokk när jag gick på universitet i Luleå.

Vi sitter i köket på kraftstationen. Möblerna och tapeterna är från tidigt 70-tal. Lite längre bort står två nerslitna stolar från NK. Designade möbler är något som det har funnits gott om vid kraftstationen. När Krångede AB byggde anläggningen var det ett riktigt skrytbygge – då dög det inte med vanliga möbler. Tina Helin berättar att det även har funnits PH-lampor och Bruno Mattsonmöbler, men mycket av det är borta eller kastat.

– När man moderniserade på 80-talet så slängde man bort möblerna. Men de där stolarna kommer jag att ta hem och fixa i ordning. Sedan ska jag ställa dem i entrén, säger Helin och pekar på två NK-stolar i köket.

Sedan 1 januari bor Tina Helin i den lilla byn Flyn, en kilometer utanför Storfinnforsen. Hon trivs inte i städer och vill bo nära arbetsplatsen.

– En del skulle tycka det här är döden. Men det tycker inte jag. Jag har ett litet hus i en by på Österlen som jag ibland åker hem till. Jag har ingen tv här heller. Det är skönt att lyssna på tystnaden.

Erik Elofsson från Strömsund tillhör Eons driftgrupp som sköter om flera kraftverk. I dag finns det ingen som bara är stationerade vid kraftverket i Storfinnforsen. Men ofta är Erik Elofsson där eftersom kraftverket är så pass stort.

– Jag tycker det är allround att arbeta på ett kraftverk. Det är roligt, säger han.

I byarna Flyn och Storfinnforsen är medelåldern långt över 60 år.Många av dem har anknytning till kraftverket. När Sverige skrek efter elkraft efter andra världskriget var Storfinnforsen den optimala platsen att bygga ett kraftverk på. Här var skogsindustrin också stor. Nu ska kraftverksdammarna i Storfinnforsen och Ramsele i Faxälven rustas upp för 1,5 miljarder kronor.

– Renoveringen kommer att ta lika lång tid som det tog att bygga dom, säger Tina Helin.

Dammarna ska anpassas för att klara det extrema vattenflöde som beräknas uppstå i genomsnitt en gång på 10 000 år. Efter alla åtgärder ska dammarna hålla i ytterligare 100 år.

– Vi har två problem egentligen, dammen läcker vatten och till slut tar den med sig material. I det långa loppet riskerar man att armeringen rostar. För 15–20 år sedan gjorde man en del reparationer.

Men huvudproblemet är att Storfinnforsen är en lamelldamm som det heter på ”ingenjörska”. Stödskivorna, som hjälper till att hålla dammen uppe, har sprickor på en del ställen och behöver åtgärdas.

– Det här är inget projekt man vill göra, men vi måste. Säkerheten går i första hand.

Enligt Tina Helin ska säkerhetsfaktorn på en damm vara 1,5. Eller ”50 procent extra fläsk (skydd) mer i dammen” som hon uttrycker det.

– Just nu kommer vi inte upp i det.

Jonas Andrén, informationsansvarig på Eon Vattenkraft vill betona säkerheten vid dammen i Storfinnforsen.

– För ett tag sedan investerade vi 70 miljoner kronor i kraftverket. Det gjorde att vi kunde öka produktionen motsvarande ett modernt vindkraftverk.

I dag producerar Storfinnforsen elenergi så att det räcker för 30 000 hushåll per år. Kraftverket står för 15 procent av Eons vattenkraftproduktion.

Hur är det att arbeta här?

– Ingen dag är den andra lik. Jag brukar promenera runt dammen på dagarna, säger Tina Helin.

När vi går ut genom köket och in i det gamla kontrollrummet hajar jag till. Väggarna är orange, gardinerna gröna. Framför tre moderna datorer står en vägg med knappar, mätare och andra funktioner. Det är historia i dag.

– I dag styrs allt från Sundsvall. En driftgrupp sköter om våra kraftverk, säger Jonas Andrén.

Ute i korridoren har man inte tagit bort namnskylten från kontoristen som arbetade här på 70-talet. Utanför kraftstationen, reser sig den mäktiga betongdammen. Uppe på dammen arbetar Skanska, som är huvudentreprenör, med att bredda dammen så att det går att färdas med tunga fordon över den.

Innan vi beger oss upp på dammen säger Tina Helin:

– Det här är skitballt!

I oktober kommer hon att åka ned på en konferens i Lyon och prata om dammen i Storfinnforsen.

Drygt 40 minuter tar det att vandra igenom den stora arbetsplatsen. Lyftkranarna avlöser varandra. En del på Skanska har med sig cykeln för att det inte ska bli en lång promenad ”hem” till husvagnscampen.

– Tycker du det har hänt mycket sedan du var här sist, frågar Tina Helin.

– Ja, absolut, svarar Jonas Andrén.

2015 står dammen klar.

Mer läsning

Annons