Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi är aldrig fel

/

Den här veckan har vi grävt i vårt bildarkiv. Bilder från förr engagerar och delas mellan vänner. Nyfiket spanar man in bilderna i hopp att hitta ett ansikte eller en vy som känns igen från förr.

Annons

Det finns få saker som engagerar lika mycket som när någon lägger ut en bild från sina tidiga eller sena tonår i sociala medier. Den typiska åttiotalsfrisyren eller utsvängda ben från sjuttiotalet. Nostalgi berör – på olika sätt.

Läs mer: Pärlor från dansbanorna på det glada 80-talet

Jag passade på att göra en djupdykning i Länstidningen från den 21 februari från 1976 respektive 1986 och konstaterade att många av de ämnen som vi skrev om då är vanlig förekommande även idag även om många omständigheter har förändrats.

1976 blåste det upp till skolstrid i Borgvattnet, skolan hade ett för litet elevunderlag och politikerna ville flytta barnen till skolan i grannbyn. Föräldrar protesterade och kom med motförslag precis som de gör idag när frågan om skolnedläggning blir aktuell. I en annons berättade dåvarande Televerket att från och med nu kommer det att kosta 25 kronor om du betalar din telefonräkning för sent. Glesbygdsdiskussionen där stad kontra land diskuterades fanns redan då. Man efterfrågade också föryngring i kommunalpolitiken i Härjedalen och i tidningen blandades lokala nyheter med internationella nyheter friskt. Idrottaren Örjan Sandler hade problem med ryggen men blev mirakulöst räddad av en ny behandlingsmetod till allas lättnad.

TV-sidorna var få liksom kanalerna. Kanalerna var totalt två till antalet och radion stoltserade med hela tre kanaler. Och på insändarsidan ondgjorde man sig över den bristande parkeringsmoralen runt om i våra samhällen.

Allt gick i gråton och trycket var sisådär.

1986 handlade ledartexten om dödshjälp, den debatten flammar fortfarande upp då och då, både i lokal och nationell media. I Härjedalen föreslog kommunfullmäktige att kommunen skulle teckna avtal om att ta emot 25 flyktingar i kommunen, Ytterhogdal föreslogs bli placeringsort. Länstidningen rapporterade om busliv på Körfältet och utrikesnyheterna dominerades av apartheidsystemet i Sydafrika. Det är alltså bara tjugo år sedan.

Vi publicerade också en karta där vi märkte ut var i länet som älgarna rörde sig. Allt till nytta för läsaren i syfte att undvika de mest älgtäta stråken.

En insändarskribent är övertygad om att "datan spar tjänster åt kommun och landsting, datan kan ersätta många administratörer och skrivbiträden" han fortsätter: "Våra valda politiker måste sätta sig in i datan och se var den gör nytta."

En liten framtidsspaning på Länstidningens insändarsida anno 1986. Idag har nästan alla en liten data i fickan som man dessutom kan ringa med. Vore kul att leta upp skribenten ifråga och prata lite dåtid. Lite nostalgi helt enkelt.

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android

Mer läsning

Annons