Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationalekonomen: "Sällan den som betalar som drabbas"

/

Företag kan höja sina priser och låta kunderna stå för notan om skatten höjs på bensin och diesel. De med minst alternativ får ta smällen.

Annons

– En skattehöjning drabbar både företag och privathushåll och vissa företag kan ju övervältra kostnaderna på sina kunder. Någonstans trillar det ut, säger Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem vid Lunds Universitet.

Vem som får stå för notan beror på vem som har flest alternativ och kan kringgå skatten, menar Åsa Hansson, nationalekonom vid Lunds universitet.

– Det är ingen som vill bära skatten. Företagen kanske kan byta ut bränslet eller lägga kostnaden på konsumenterna som inte har så många alternativ, säger Åsa Hansson.

Företagen måste göra en avvägning mellan hur stor del av kostnaden som de har råd med och hur stor del som kunden kommer att gå med på att ta. För företag inom transportsektorn kan höjningen bli ett hårt slag.

– Är det så att konsumenterna har alternativ så kommer de inte gå med på att bära skatten. Då kommer företaget antingen att klara det eller gå i konkurs, det beror helt på hur konkurrensutsatt bransch det är, konstaterar Åsa Hansson.

För privatpersoner kan det handla om möjligheten att byta ut bilen mot cykeln. I förlängningen kan Åsa Hansson tänka sig att höjningen kan göra det mindre attraktivt att bo på landsbygden där man är mer beroende av bil. Det skulle i sin tur leda till lägre fastighetspriser där vilket i så fall blir något som fastighetsägarna får bära.

– Det är sällan den som betalar skatten som drabbas, utan kostnaden delas av flera, säger hon sammanfattningsvis.

Mer läsning

Annons