Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moralpanik i Sveriges sexualsyn

Annons

”Sverige en feministisk talibanstat. Extremfeminister urholkar rättsstaten.” Det är intressant att läsa utländska kommentarer om det svenska rättssamhället med anledning av anklagelserna mot Wikileaks Julian Assange om påstådda sexuella övergrepp mot två svenska kvinnor. Somt är strunt, som att Sverige är ett amerikanskt lydrike, men somt också värt att grunna över. Att statsministern Fredrik Reinfeldt lagt näsan i blöt verkar minst sagt oklokt, ja korkat.

Intressant nog får många utländska kommentarer medhåll i Sverige. Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, säger i en intervju för tidskriften Fokus: ”I Sverige har vi en väldigt vid definition av våldtäkt. Den innehåller gärningar som i vanligt språkbruk inte skulle kallas våldtäkt, och omfattar handlingar som inte alla har med våld att göra.”

Något har skett med svensk sexualitet, moralsyn och värderingsfrågor.  Jag har träffat få riktiga homofober i mitt liv däremot många människor som tröttnat på att HBTQ-folket alltid tycks ha tolkningsföreträde. Kritiken mot den troskyldiga reklamkampanjen från nio svenska trossamfund ” Bevara äktenskapet - Mamma, pappa, barn” är avslöjande.  RFSLs förbundsordförande krävde att affischkampanjen skulle stoppas eftersom många homosexuella kände sig ”kränkta och ledsna”, kampanjen var ”klart homofobisk”. Jag har vanligtvis stor förståelse och sympati för RFSL men här säger jag bara: menherrejävlarjösses!

Sveriges moralpanik är påfallande. Säg en annan ”vara” som det är tillåtet att sälja men inte köpa. Det finns inte. Bara i Sverige är det juridiskt tillåtet att sälja men inte köpa sex. Helknäppt. Det är mot den bakgrunden märkligt att justitieministerns förslag inte gick igenom om att skicka hem gredelina kuvert till män som misstänktes för sexköp. Att i en rättsstat lägga fram ett sådant förslag är ingenting annat än perverst.

På 60- och 70-talen var det minsann en annan tidskod. Enligt sexualbrottsutredningen (SOU 1976:9) borde begreppet våldtäkt avskaffas (utom för de grövsta fallen) och incest avkriminaliseras. Det var skvalpvågorna efter den sexuella frigörelsen som var både Nyfiken gul och blå då Lena Nymans och Börje Ahlstedt förvandlade Kungliga slottet till Fuckingham Palace. Den tiden känns väldigt avlägsen. Idag finns det alltid någon som känner sig utnyttjad, kränkt eller diskriminerad.

Att diskutera moral och värderingsfrågor är livsviktigt i varje land som vill överleva. Sodom och Gomorra är ett varnande exempel. Sexuellt ofredande av barn, i verkligheten och på internet, är liksom våldtäkt, häleri och tidelag brottsliga handlingar. Men i ett land där tecknade japanska mangaserier klassas som barnpornografi är det lätt att rättssäkerheten, demokratins mest omhuldade barn, åker ut med badvattnet.

Vi får se upp innan utländska media börjar beskriva Sverige som genusfascismens epicentrum och tokfeministernas paradis.

PS Många reagerade på min förra krönika, av tjogtalet inlägg i papperstidningen och på nätet var 90 procent anonyma. För mig är anonyma inlägg lika fegt som att skjuta varg från skoter eller helikopter. DS

Mer läsning

Annons