Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moder Natur plåtad med en simpel mobil

/

Kan man ta naturbilder med en simpel mobiltelefon? Frågan dök upp i mitt huvud någon gång i februari förra året. Här är en del av resultatet ett år senare.

Annons

Som fotograf släpande på fin, tung och dyr fotoutrustning får man ofta frågan om ”den fina kameran tar bra bilder”. Och det stämmer till stor del att det är betydligt lättare att lyckas med riktiga grejer.

Men fotohistorien är ju full av fantastiska bilder tagna med otroligt enkel utrustning. Från de första daguerreotyperna, via lådkameran, till Henri Cartier-Bressons gatustudier i mitten på 1900-talet.

Så vad händer om man låser fast sig vid vår tids lådkamera, mobiltelefonen. Inga inställningsmöjligheter, ingen fin optik, ingen zoomfunktion. Det som först märks är att sättet att fotografera ändras.

Bilden får lov att komma till fotografen på ett annat vis. Det blir till stor del en fråga om att ta vara på tillfället när det ges. Exponering, färgbalans och andra tekniska termer lämnas till stor del åt slumpen.

Att valet för projektet föll på natur som motiv har till viss del att göra med tekniken. Stillastående objekt är lättare att lyckas med när man jobbar med enkel utrustning. Men till största delen är det för att stora delar av fritiden spenderas ute i natur i någon form.

Projektet har inga ambitioner att vara fotografi av hög teknisk kvalitet, snarare ett medvetet experimenterande, där ett av de mest kvalitetskrävande områdena blandats med enklast möjliga fototeknik. Resultatet blir ett ganska rått uttryck med synligt korn och lite märklig skärpa.

Mer läsning

Annons