Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moa Andersson har många järn i elden

/
 • I sommar spenderar den nytillträdda          ordföranden för Bergspartiet Moa Andersson mycket tid med familjen – gärna hemma på gården i Skålan. Foto: Sandra Högman
 • Hunden Asta leker ofta tillsammans med Teo och Moa.
 • Moa Andersson har fler än ett järn i elden. Hon är tvåbarnsmamma, ordförande för Bergs största parti, sekreterare i två ideella föreningar och stolt ägare till två hästar och en hund.
 • För ett par veckor sedan fyllde Teo, Moas och Jimmys förstfödda, tre år.

Hon är 25 år, tvåbarnsmamma och ordförande för Bergs största parti. Möt Moa Andersson från Skålan – en av länets yngsta politiker.

– I bland sliter jag mitt hår, men för det mesta är det värt det, säger hon.

Annons

I ett charmigt hus precis intill skolan i Skålan bor Moa Andersson, hennes sambo Jimmy och deras två barn Teo, 3, och Zeb, 1. När LT hälsar på luktar det nybakt inomhus, en äppelpaj står i ugnen.

– Det är fusk, sådan där färdig paj som bara behöver gräddas, avslöjar Moa Andersson.

– Jag hinner mycket, men när det kommer till att baka går jag bet.

Och det är inte så konstigt att Moa inte hinner baka ”på riktigt”. Hon har fler än ett järn i elden. Förutom de båda barnen som kräver mycket av hennes uppmärksamhet arbetar hon nattskift på ett äldreboende i trakten. Hon är också aktiv i flera ideella föreningar i Skålan och hon är stolt ägare till två hästar som behöver daglig omvårdnad.

Dessutom sitter Moa Andersson som ersättare i verksamhetsnämnden och ordinarie ledamot i miljö- och byggnämnden i Bergs kommun.

Sedan ett par månader tillbaka är hon också ordförande för Bergs största parti, Bergspartiet.

– Det blir lite mycket i bland, men allting känns viktigt och det är väl därför jag orkar med, säger Moa Andersson.

Moas politiska intresse väcktes redan när hon gick samhällsvetenskapliga linjen med inriktning mot IT i Östersund. När det var dags för praktik fick hon en plats i riksdagshuset i Stockholm. Och något år senare fick hon i egenskap av student vara med under EU-toppmötet i Göteborg.

– Det var två jättehäftiga perioder. Jag insåg att politik är allting. Även om folk inte vet om det pratar de politik dagarna i enda när de vädrar sina åsikter.

I Bergspartiet blev Moa medlem redan när partiet var relativt nybildat. Olle Nord och Monica Hallquist, som då var partiets främsta namn, frågade om hon inte ville följa med på ett medlemsmöte och sedan dess har det bara rullat på.

– Det är både skrämmande och fascinerande att få mer och mer ansvar. När jag fick frågan om jag ville ta över ordförandeposten tänkte jag först ”hjälp vilket ansvar”, men sen bestämde jag mig för att tacka ja. Jag får väldigt mycket hjälp av de övriga i partistyrelsen och behöver inte känna mig ensam, säger Moa Andersson.

Men trots all hjälp från partikamraterna har Moa Andersson en tuff uppgift framför sig. Om lite drygt ett år är det dags för val – ett val som enligt kritikerna kan vara början på slutet för Bergspartiet. På tre år har partiets medlemssiffror sjunkit från omkring 200 till 40. Samtidigt har samarbetet med de övriga partierna i regnbågsalliansen knakat rejält i fogarna det senaste året.

– Vi har en tuff period framför oss, mycket hänger på hur vi klarar ekonomin, konstaterar Moa.

– Det är viktigt att vi stödjer de små företagen i alla våra 125 byar och får till ett ännu bättre företagsklimat. Dessutom ska vi arbeta för att marknadsföra vår kommun och visa för omvärlden hur bra vi faktiskt har det i en liten landsbygdskommun. Då kan det också bli fart på inflyttningen, det kommer bli en viktig valfråga.

Dessutom tror Moa Andersson att det behövs fler unga människor i politiken som med nya friska ögon kan se nyktert på kommunen.

På frågan hur hon ser på Bergspartiets framtid svarar Moa Andersson något svävande:

– Jag önskar naturligtvis att väljarna vill att vi ska fortsätta vårt arbete. Men det viktigaste är att kommunen mår bra. I bland kan det faktiskt behövas ett maktbyte.

Moa Andersson växte upp i Skålan – mitt emot det hus där hon och familjen huserar nu. Efter gymnasiestudierna spenderade hon ett par månader på Irland där hon arbetade med hästar.

Efter en olycka i samband med en ridtur flyttade Moa Andersson tillbaka till Skålan, och var under tre år sjukskriven till följd av sina skador. 2005 träffade hon sin nuvarande sambo och året efter fick de sitt första barn. I dag arbetar hon nattskift på äldreboendet Treklövern i Åsarna.

– Det är underbart att ha fått komma tillbaka till arbetslivet. Det är fantastiskt att få värdesätta sin ledighet. Och för att inte tala om arbetskamraterna, det är en gåva att få utöka sin bekantskapskrets, säger Moa Andersson.

Några större karriärskliv inom politiken hoppas hon inte på. En dag i taget är Moas motto.

– Jag har inga större ambitioner. Jag vill ägna mig åt det här så länge jag tycker att det är roligt. Om jag sätter upp ambitioner är jag rädd att jag tappar fingertoppskänslan, säger hon.

Mer läsning

Annons