Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt reportage var redan tryckt när Palme sköts

En så enkel sak som att riva morötter fick mig att tänka till. Inget traditionellt rivjärn.

Annons

Nej, här var det frågan om en riktig best med vev, olika rivskivor och en manick som man sätter ihop allt med. I själva huvudgrejen lägger man det som ska rivas. Det låter mycket enklare än vad det var. Jag antar att den som skulle uppfinna en sån maskin inte hade så mycket annat att fundera på. Uppfinn en grej som gör det lätt att riva morötter, potatis, ost, nötter och allt annat som ska rivas.

Jag förutsätter att det är en man som kommit på djävulsmaskinen, som säkert marknadsfördes som "kökets lilla hjälpreda", "husmors lilla piga" eller nåt annat Sickan Carlsson-käckt. Förmodligen köade äkta män i hatt och gabardinbyxor utanför husgerådsbutiken dagarna före mors dag. De halade upp pengar och fick eländet inslaget i kulört papper med krusade snören. Nu skulle lilla gumman utan bekymmer kunna fixa Jansson till gubben och rivna morötter till ungarna. Det var bara det att konstruktionen var så undermålig att apparaten inte fungerade till något annat än att värma ytterligare en hylla i det välordnade 60-talsköket.

På loppisar tvärs över länet finns det tonvis av trevliga, men oanvändbara kökshjälpmedel. Om samma galningar som utvecklade den typen av hjälpmedel vore ansvariga för handikappades väl och ve skulle förmodligen inte en enda rörelsehindrad stå på benen. Eftersom jag gillar olika maskiner och smarta grejer har ett och annat kökshjälpmedel hittat hem till mig också. Bland annat en lökhackare med det fyndiga namnet "Alligator". Den är så oanvändbar att den skulle utlösa hånfulla skrattsalvor bland barnen som är med och tävlar i lekskoleklassen av Unga uppfinnare. Liksom när det gäller rivgrejen finns inte den loppis som inte har "Alligator" som stapelvara.

I dag är det 25 år sedan Olof Palme sköts. Om han var så fantastisk som hans eftermäle antyder tänker jag inte diskutera, men jag måste dra upp en gammal story igen. På den tiden jobbade jag som lokalredaktör i Åre och hade gjort ett reportage om den avdankade travhästen Pillo, som framlevde sina dagar som taxihäst. På kvällen hade redaktionen ritat in reportaget i tidningen med bild och rubrik på första sidan. Men sedan ställdes allt på ända. Palme sköts mitt i natten och den tidning som innehöll mitt reportage var redan tryckt och distribuerad när pressarna stoppades. I Åre på morgonen efter hittade tidningsköparna två lokaltidningar. En som berättade århundradets största nyhet – att statsministern var död, en annan som talade om att Pillo körde hästtaxi i Åre. Undrar vilken tidning som gick bäst den dagen.

Mer läsning

Annons