Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstanke om potatiskräfta i länet undersöks av labb

/
  • Potatisar från länet undersöks efter förändringar i skalet.

Potatisar från två platser i länet har skickats till Danmark för att man ska kunna utesluta att de angripits av potatiskräfta.

Annons

– Jag bedömer risken som liten att det är potatiskräfta men vi måste ändå kontrollera saken, säger Hanna Appelros på länsstyrelsen.

Den bild hon fått av potatisarna som länsstyrelsen fått in är att det kan vara frågan om så kallad pulverskorv.

Det kan uppkomma vid blött väder och kyla och gör att potatisar ser ganska oaptitliga ut med vårtliknande inslag på skalet.

En annan sak som talar för det här är att potatisarna kommer från två platser långt ifrån varandra. Sådant har förekommit tidigare. Förekomst av potatiskräfta är däremot mycket sällsynt.

Men för att få en säker analys har Jordbruksverket skickat potatisar till Danmark för kontroll i laboratorium. I det här skedet är rubriceringen misstanke om potatiskräfta.

– Det här är reglerat i lagstiftning på EU-nivå med gemensamma tag mot kräftan. Misstänker någon potatiskräfta så har man anmälningsplikt, säger Hanna Appelros.

Angrepp av potatiskräfta gör att kvaliteten på knölarna försämras och antalet bildade knölar minskar vilket leder till att skörden kan bli obrukbar.

Mer läsning

Annons