Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael Tornving blev en snöängel i sitt eget paradis

/
  • ”Nästa jul hoppas jag att vi får fira här. En mysigare jul kan man inte tänka sig”, säger Mikael Tornving om fritidshuset vid Revsundssjön.
  • Mikael Tornvings paradis vid Revsundssjön. Var stugan ligger mer exakt vill han inte avslöja.
  • Mikael har 25 års jobb framför sig om han ska förverkliga alla projekt han har på tomten.
  • ”Jag ska passa på att ta mått för elementen”.  Mikael går runt och mäter och utbringar små glädjerop då och då.
  • Till försommaren ska huset vara klart. Då har hantverkarna gjort sitt och det som är kvar ska Mikael pyssla med själv.
  • ”Bäst att ta några bilder själv av renoveringen för att visa frugan hemma i Nacka”, säger Mikael Tornving och fångar sitt paradis med kameran.
  • En snöängel i sitt paradis. Hit till Revsundssjön längtar Mikael Tornving och det är här han kan koppla av från den vardagliga stressen. ”Tänk om jag och familjen kunde flytta hit en dag. Men det stannar nog vid en dröm”, säger han.

En kall solig dag för en vecka sedan fick LT göra en utflykt med Mikael Tornving till hans stuga vid Revsundssjön. Stugan är hans andningshål och dit längtar han ständigt.

– Tänk om jag och familjen kunde flytta hit en vacker dag. Men det stannar nog vid en dröm, säger han.

Annons

Vid telefonsamtalet för en månad sedan låter Mikael Tornving lite tveksam när han får frågan.

– Att vi träffs och pratar är helt okey, men att vi skulle åka ner till min stuga, det känns lite mer osäkert. Stugan är mitt paradis och ett andningshål för hela familjen och den vill jag ha i fred så mycket som det går. Men om du lovar att inte avslöja var den ligger så gör vi en utflykt dit när jag kommer till Jämtland i mitten av december.

Exakt en vecka före julafton stannar jag utanför hotell Gamla teatern och på pricken klockan nio sätter sig Mikael i LT-bilen för vår resa till Bräcke kommun. Han börjar med en prilla snus så fort han kommer in i bilen och redan i Odensala får han frågan om hur framgångssagan från att vara en vanlig Svensson till en av landets mest folkkära artister egentligen gick till.

– När jag lämnade Skolgatan i Östersund och min uppväxt med skolgång på Fagervallskolan och Österängsskolan samt mina första jobb som vårdbiträde på sjukhuset och tre år som officer på I 5, så var det för att göra något annat i livet. Jag hamnade i Uppsala för att studera till personalvetare och det var på universitetet jag först kom i kontakt med underhållningsbranschen. Det var också på Norrlands nation som jag för första gången stod på en scen.

Efter utbildningen i Uppsala och FN-tjänst i Libanon 1990 så fick Mikael ett samtal från Uppsala stadsteater. Det visade sig att producenten där hade sett Mikael i ett studentspex och nu undrade han om Mikael ville vara med i en uppsättning som skulle spela ”Fadren” av Strindberg.

– Det blev 50 föreställningar fast dramatisk teater inte riktigt var min gebit, men det var en nyttig upplevelse.

Vi börjar närma oss Revsundssjön och stugan. Sista biten efter en slingrig skogsbilsväg har grannen plogat upp och vi stannar alldeles vid strandkanten. Ute är det 23 grader kallt och bedövande vackert med rimfrost i träden och solen som just börjat stiga upp över sjön.

En av anledningarna till varför Mikael ville komma hit nu är för att stugan håller på att totalrenoveras och han vill se hur långt hantverkarna har kommit. När man ser Tornvings paradis så förstår man att det är hit han längtar och det är hit han åker så fort han har chansen att koppla av från den vardagliga stressen

Det som skulle bli en intervju vid Revssundsjöns strand blir nu mest ett samtal om ROT-avdrag, bra skruvdragare och vilken panel som kommer att passa bäst i storstugan. Mikael går runt och här och där upphäver han små glädjerop.

– Jäklar vad snyggt det blir! Här ska duschen stå. Titta, man kommer att kunna gå nyduschad direkt ut på altanen.

Mikael berättar om alla projekt runt stugan han ska göra de kommande åren och då förstår man att han har fullt upp i minst 25 år.

– Men det är mitt sätt att koppla av. Jag gör ett projekt per år och tar det sedan lugnt resten av sommaren.

Jag börjar ta några bilder och när jag ber Mikael att göra en snöängel ute på isen, säger han att där går gränsen. Men när han hör att utan snöängel så blir det ingen lunch, så suckar han och lägger sig raklång på rygg i den orörda snön. Jag tänker, medan jag tar bilden, att så här ser en snöängel i sitt paradis ut.

Över en alldeles utmärkt laxpudding i Brunflo fortsätter Mikael att berätta om sitt artistliv och att han just nu är hetare än vanligt med både shower, tv-program som Parlamentet och Playa del sol och tidigare Ladies night. Snart kommer också filmerna om deckaren Johan Falk, där Mikael har en av huvudrollerna.

– Efter Uppsalatiden blev jag anställd som konsult. Jag hjälpte organisationer och företag att göra förändringar som innebar bättre lönsamhet. Efter några år ringde en kompis från Uppsalatiden och undrade om vi inte skulle göra en krogshow tillsammans och på den vägen är det. Med i det gänget var bland andra Henrik Hjelt, som är en av mina bästa kompisar privat.

Var damerna lika vilda på Ladies night som man kunde läsa om i kvällstidningarna?

– De var oftast stillsamma och lugna föreställningar. En gång kom det upp ett par trosor på scenen, men jag tror inte att de var ämnade för mig.

– Samtidigt visar det att man inte ska tro på kvällstidningarna. En av tidningarna frågade mig en gång om hur jag jobbade vid ett visst tillfälle. Jag svarade att nu gör jag bara krogshower och inte har tid för något annat, som tv exempelvis. Dagen efter kunde jag läsa att Mikael Tornving inte längre fick några tv-jobb.

När vi pratar om serien Playa del sol säger Mikael att alla interiörer filmades i Stockholm och resten på Mallorca.

– En del av scenen kunde filmas flera månader innan nästa del kom. Det gällde att veta vilka kläder vi hade från början, skrattar han.

På frågan om hur det går till i Parlamentet säger Mikael att man filmar allt i en timme och en kvart. Sedan klipps allt ihop till 23 minuters program.

– Det är viktigt att publiken är med på noterna för att det ska bli rätt stämning i studion. Vi som medverkar vet ungefär vilka frågor det ska bli och svaren har redaktionen också skrivit. Men oftast hittar vi på dem själva. Hur de andra svarar vet vi inget om och ibland bryter man ihop av skratt.

Till sist, jag vet att många skulle vilja se dig som länets president den dag som Evert Ljusberg avgår. Hur ställer du det till det?

– Det är en svår fråga som jag inte vet hur jag ska ställa mig till. Det är inte ett uppdrag som jag aspirerar på, men skulle jag vara aktuell så skulle det förstås vara hedrande. Då kunde man exempelvis inleda ett toppmöte med Sundsvall på neutral mark för att få fram en bättre relation mellan städerna.

Mer läsning

Annons