Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matprofilen Gulliksson rasar mot landstingets nya mat

/
  • Krögaren Fia Gulliksson som till vardags driver Jazzköket blandar sig nu tillfälligt i landstingspolitiken. Och även den här gången är det matfrågor som är på menyn.

Landstingsstyrelsen fattade under tisdagen beslut om att börja snabbkyla maten efter tillagning för att öka hållbarheten.
Det har fått krögaren Fia Gulliksson att skriva öppet brev till landstingsdirektören Björn Eriksson.
– Som en sann gastronom vill jag nu uttrycka hur enormt kortsiktigt och ohållbart ni tänker i frågan, skriver hon.

Annons

I dag lagas maten inom landstinget enligt traditionella metoder i eget kök och hålls varm till servering.

I ett tjänstemannaförslag från landstingsdirektören Björn Eriksson och servicechefen Jonas Törngren föreslås att maten ska tillagas enligt principen "Cook chill" – snabb nerkylning till +3 grader direkt efter tillagning. Maten värms sedan upp i mikrovågsugnar ute på avdelningarna. Ungefär som med matlådor från snabbköpet. Något som de uppger förlänger hållbarheten på maten upp till fem dagar.

Det skulle minska kostnaderna med sju miljoner kronor per år (bland annat genom att det skulle behövas ett mindre antal anställda), förbättra arbetsmiljön, öka hygienen och göra kvaliteten på maten bättre tror Eriksson och Törngren.

Men Fia Gulliksson, krögare och radioprofil känd från hyllade "Meny" på P1, tror inte på den lösningen. Nu har hon skrivit ett brev till Björn Eriksson som även gått ut till media där hon ber att man inte ska införa Cook chill.

"Snälla, snälla gör inte det! Det är verkligen tvärt emot de tankar du med flera har för regionens hållbara utvecklingen. Som en sann gastronom vill jag nu uttrycka hur enormt kortsiktigt och ohållbart Ni tänker i frågan. De sociala, kulturella, gröna, och lokala aspekterna finns överhuvudtaget inte med i tankegångarna", skriver Gulliksson som inte heller tror att det innebär någon besparing att gå över till Cook chill.

"Skulle det inte vara bättre att kunna attrahera och anställa fler duktiga kockar som lagar god, ren och lokal mat med doft och korta ner vårdtiderna istället? Jag är säker på att landstinget skulle spara långt mer än 7 miljoner per år, bli en attraktivare arbetsplats som på många plan också kan vara en förebild för andra regioner", skriver Gulliksson.

I stället för att minska antalet anställda vill hon i stället att ytterligare en tjänst ska skapas.

"Med tanke på Jämtland och Härjedalens unika position vad gäller goda, rena och schyssta råvaror anser jag det bättre att Lanstinget anställer en matutvecklare med en tydligt hållbar värdegrund. Då kommer ni att på sikt spara pengar, få friskare medborgare, gladare bönder, bli attraktivare och tillsammans skapar vi då en hållbar framtid", skriver Gulliksson.

Mer läsning

Annons