Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie hjälper dig att få din trädgård grön och lummig

/
  • Drömmen är ett större växthus i gammeldags stil. ”Mitt växthus är 40 kvadrat och i början tänkte jag väl aldrig att jag skulle växa ur det. Men det gör man”, säger Marie.
  • Hos Marie Gunnarsson i Västerkälen kan finsmakare få tag på många ovanliga sommarblommor som generellt kan vara lite svåra att få tag i, som Fjärilskrasse, Trumpetblomma och Guldoxalis. Hunden Alice gillar att vara med.
  • Trenden att skapa en fin trädgård växer sig allt starkare och Marie Gunnarsson i Västerkälen försörjer sig på just det – att med sina gröna fingrar få både privatpersoner och företags växter att blomma.
  • Drömmen är ett större växthus i gammeldags stil. ”Mitt växthus är 40 kvadrat och i början tänkte jag väl aldrig att jag skulle växa ur det. Men det gör man”, säger Marie.
  • Trivs den i skugga? Behöver den mycket vatten? Den typiska kunden som söker sig till Marie är en vanlig, trädgårdsintresserad människa som vill ha tips och råd om vilka växter och blommor de ska välja för olika lägen.
  • Miljön är det första Marie tittar på när hon åker ut till en kund, då vet hon vilka förutsättningar som finns för trädgården.
  • En Rosenskära står i full blom i Maries växthus i Västerkälen.
  • Marie började dra upp plantor under 90-talet och har sedan dess märkt av den ökade miljömedvetenheten hos människor.

Älska din trädgård och inred den av hjärtans lust. Det tycker trädgårdsmästaren Marie Gunnarsson, i Västerkälen, som märker att de trädgårdsintresserade blivit både fler och yngre. Och att trenden har gått från sparsmakat till lummiga, gröna trädgårdsmiljöer.

Annons

”Titta på den här hängtomatplantan, visst är den härlig”, ”Känn hur gott surfinian doftar. Doften slår emot en när man kommer in i växthuset på mornarna” och ”Visst kan man odla fruktträd i Jämtland; äppelträd, plommon och körsbär". Oh ja, visst går det, säger Marie och ler förtroendeingivande.

– Tänk bara på att plantera fruktträd vindskyddat och i väldränerad jord, det gynnar både blomning och fruktsättning.

Det är omöjligt att inte bli inspirerad av Marie Gunnarssons entusiasm och glädje över allt som växer och lever. Högt över kullarna i Västerkälen ligger hennes handelsträdgård som innefattar ett växthus, ett odlingshus och en studieträdgård under utveckling.

– Meningen är att kunderna ska kunna gå omkring i studieträdgården och få inspiration. För mig är det viktigt att se hur olika växter beter sig och hur de passar ihop med varandra, säger Marie.

Hon är hobbyodlaren som efter många år beslöt sig för att ta sitt odlingsintresse ett steg längre. Under tonåren var det så mycket annat som drog, men sen, när hon i början av 90-talet fick en egen täppa att ombesörja, kom fascinationen för olika frösorter. Marie började dra upp plantor och tillbringa allt mer tid framför drivbänkarna.

– Efter en trädgårdsutbildning på Rösta 2001 fick jag jobb på Växtvaruhuset i Östersund. Parallellt hade jag också egna odlingar där jag odlade grönsaker och snittblommor till försäljning. Det blev lite mycket, säger Marie.

Lite mycket blev till slut för mycket. Marie blev tvungen att göra ett val för att få livspusslet att fungera. Hon bestämde sig för att ta steget och satsa fullt ut. För två år sedan öppnade hon en handelsträdgård hemma på gården där familjen Gunnarsson även driver ett jordbruk med köttproduktion. Beslutet har hon aldrig ångrat och i dag är kalendern fullbokad till bristningsgränsen.

Marie hjälper både privatpersoner och företag med bland annat trädgårdsplanering, rådgivning, beskärning och skötselplaner. Den typiska kunden som kommer till henne i Västerkälen är en vanlig, trädgårdsintresserad människa som vill ha tips och råd om vilka växter och blommor de ska välja för olika lägen. Uppdragen, där det i stället är Marie som åker ut till kunden, handlar mer om att utforma helhetsförslag.

– Det är så kul för man träffar så många olika sorters människor, säger Marie.

Miljöerna skiljer sig givetvis från varandra, ena gången är det torp- och villatomter som behöver råd, andra dagar är det bondträdgårdar och skogstomter som vill ha lite extra omsorg.

– Miljön är det första jag tittar på, då får man direkt associationer till vilka förutsättningar just den trädgården har. Det är också viktigt att fråga vad ägaren vill göra i sin trädgård, vad ska de använda den till?

De senaste åren har kunderna inte bara blivit yngre, de är också beredda på att satsa mer för att skapa ett uterum de trivs med. 2009 års trädgårdstrend är kanske inte så blommig, den är däremot extra grön. Vill man vara riktigt inne, enligt trendexperterna, satsar man på lummig grönska med många bladväxter i olika nyanser, storlekar och strukturer. Det har blivit viktigt att leva nära naturen och bara i år har Marie designat flera trädgårdar med utekök.

Återgången till den klassiska rabatten är också märkbar. För bara några år sedan ville de flesta ha lättskötta växter i krukor, långt borta från ogräsrensning och beskärning. Men om man bara satsar på ett stabilt material i rabatterna så kräver de faktiskt inte så mycket mer. Många som kommer till Västerkälen är på jakt efter gammeldags växter för att göra perennrabatter. Tillbaka till mormors tid alltså.

Ett annat tecken i tiden, som Marie tycker är påtaglig, är den ökade miljömedvetenheten.

– Folk börjar tänka mer ekologiskt och miljömedvetet i sin egen trädgård. Många kommer och vill köpa grönsaksplantor för att man blivit mer mån om vad man stoppar i sig.

Mode i all ära. I slutänden brukar folk ändå landa i den stil de trivs med och strunta i vart vinden blåser just nu. Marie är själv ingen trendmänniska och tycker att man ska inreda sin trädgård efter sin egen personlighet. – Ja, det tycker jag absolut. Annars blir det ingen trädgård man vill vara i, säger Marie bestämt.

Och lust, det är det viktigaste för Marie. Trots det fulltecknade schemat verkar hon ha lyckats behålla sin upptäckarlust i växtriket. Hos henne kan finsmakare få tag på många ovanliga sorter som generellt kan vara lite svåra att få tag i, som Fjärilskrasse, Trumpetblomma och Guldoxalis bland sommarblommorna.

– Jag tänker inte så mycket på efterfrågan egentligen. Det är lusten som sätter igång mig, dessutom finns det så många växter som aldrig får komma fram annars. Allt som har med trädgård att göra är roligt. Precis allt, säger Marie.

Hon säger att hon älskar våren. Att hon just under den här tiden på året kan gå ute i timmar och vänta på att det som finns där under ska komma visa sig.

– Allt är det så fint när det kommer upp, alla nya skott, och färgerna. Känslan att veta att en hel säsong ligger framför en är helt underbar, säger Marie.

Det sista förtjänas att upprepas: En hel säsong väntar runt hörnet, en hel säsong med jord under naglarna och solvarma krukor. Även för oss i odlingszon 6-7.

Mer läsning

Annons