Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leran lockar fram skaparkraft och många skratt

/
 • Johan använde lite för mycket färg till sin tavla. Men fröken hjälpte honom att hälla tillbaka den i flaskan.
 • – Våra elever har svårt att koncentrera sig någon längre stund. Men när de jobbar med lera glömmer de allt annat, säger Eva Bengtsson, rektor på Mimergården.
 • Kalle visar sin fröken, Johanna Flemström, hur hans tavla ska bli
 • Lilla Ida var som ett stort solsken när hon fick jobba med sin lera.
 • Erik och Rami jobbar koncentrerat med sina tavlor.
 • David passar på att göra några grimaser mot kameran under en paus i lerarbetet.
 • Konstnären Marina Jonsson hjälper David att vika kanterna på hans lertavla.
 • Träd i olika former var det många som ville ha på sin tavla.
 • Förra veckan när Marina Jonsson var hos klassen gjorde eleverna djur och troll. Snart ska alstren brännas innan de ska ställas ut senare i vår.
 • – Den här färgen kan vi suga upp igen och använda vidare, säger fröken Annika Mårtensson till Kalle, som råkade hälla ut för mycket färg på sin tavla.
 • Konstnären Marina Jonsson visar barnen ett exempel på hur en lertavla kan se ut.

Platsen är Mimergårdens särskola i Torvalla och i ett av klassrummen råder en febril verksamhet. Ibland hörs skratt och någon berömmer sin kamrat för att en färg är fin. Det är en mysig stämning runt det stora bordet.

Annons

– Det här är helt fantastiskt, säger skolans rektor Eva Bengtsson när hon står och tittar på verksamheten i klassrummet. Många av våra elever har svårt att sitta still och koncentrera sig i mer än tio minuter men nu har alla arbetat över en och en halv timme och fortfarande har ingen ledsnat.

Anledningen till att eleverna jobbar på och koncentrerar sig är en lerklump som alla har framför sig. Av den ska de forma en tavla som ska färgläggas och så småningom ska resultatet bli en utställning.

– Det hela började med att jag skickade in en ansökan till Östersunds kommun, berättar Eva Bengtsson. Kommunen har fått 250.000 kronor av Statens kulturråd till projektet "en skapande skola" och det var 19 skolor inom kommunen som fick pengar. I vår ansökan skrev jag att pengarna som vi sökte skulle gå till vår satsning "alla kan lyckas" och vi fick 35.000 kronor till klassen. De pengarna ska nu användas till att utveckla vår skapande verksamhet och därför har vi anlitat en konstnär med keramik som huvudinriktning. Hon ska komma hit en gång varannan vecka under vårterminen och lära eleverna att jobba med lera.

Konstnären heter Marina Jonsson och hon har redan varit några gånger på Mimergården. I onsdags var det dags igen och det var då som LT fick vara med under en lektion.

– Det känns fantastiskt att få komma hit och lära eleverna att jobba med det som jag tycker själv bäst om. Lera är ett underbart material att arbeta med och det märks att barnen tycker som jag, säger Marina.

Hon berättar också att hon jobbat med lera sedan 1991 och att nu hon livnär sig som konstnär.

– Jag har gjort många offentliga utsmyckningar och en av de största var barnbassängerna på Storsjöbadet.

Men innan barnen fick börja med att jobba med lera blev alla lärarna på Mimergården inbjudna till en inspirationskväll. Det var för att de själva skulle få lära sig vad leran går att användas till.

– Det var roligt att få kladda ner sig och det blev en kväll med mycket skratt, säger Eva Bengtsson.

Konstnären Marina Jonsson säger att det bästa med att jobba i en särskoleklass är att här existerar ingen jantelag. Eleverna tycker själva att de är duktiga och säger det också. Lika ofta så berömmer de varandra. Här har vi andra mycket att lära, tycker hon.

Marina säger också alla eleverna i klassen jobbar efter sina egna förutsättningar och varje gång hon kommer till klassen märker hon hur mycket eleverna har utvecklats.

– Alla har gjort stora framsteg och jag är stolt över dem, säger hon.

En av eleverna, Erik, sitter och jobbar med sin lertavla som har ett mönster som föreställer en dödskalle.

– Jag ska inte ge bort tavlan när den är klar. Den här vill jag ha hemma. Jag gillar dödskallar, skrattar Erik, samtidigt som han blandar en färg som passar just till dödskallar.

• Vad har du gjort mer?

– Förra gången gjorde jag en skål. Den blev jättefin, säger Erik.

Klasskompisen Emilia är lika koncentrerad. Hon gör ett hjärta på sin tavla.

– Leran är så jätteskön att hålla på med. Den är så mjuk och mysig, säger hon.

• Vad ska du göra med tavlan när den är klar?

– Då ska den få hänga på mitt rum. Jag vet precis var.

Men det är inte säkert att eleverna får behålla sina konstverk. I slutet av maj kommer alla alster som blivit tillverkade under terminen ställas ut i tre dagar. Platsen är Ahlbergshallen i Östersund och den 25 maj är det vernissage.

– Utställningen är öppen för alla och vi ska bjuda på dricka och salta pinnar, säger Eva Bengtsson. Vill någon köpa ett konstverk så går det också bra.

Runt hyllorna i klassrummet finns de konstverk som redan är färdiga för bränning. Det är troll, noshörningar och dinosaurier i en salig blandning.

– Vi ansökte om pengar även i fjol, berättar Eva Bengtsson. Då fick vi inte mindre än 85.000 kronor och då ordnade vi en cirkus. Gissa om det blev succé när vi spelade upp föreställningen för föräldrarna. Alla barnen var med på scenen och det här pratar barnen om än, skrattar Eva Bengtsson.

Mer läsning

Annons