Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att äta julbord på rätt sätt

/
  • Sten Gauffin och Arni-Thor Arnason strävar efter att bjuda på så mycket hemlagat som möjligt, men de 2  500 kakor tunnbröd som går åt under julbordet hinner man inte baka. ”Tyvärr har vi inte de resurserna”, säger kökschefen.
  • Fisken röker man på lastbryggan.”Det är vi nog ensamma om, säger Arni-Thor Arnason.
  • ”Det gäller att inte köttbullarna ser för perfekta ut. Då kan gästerna tro att de är fabriksgjorda”, säger Arni-Thor Arnason.
  • Restaurang Hov är en av länets anrika restauranger som nu serverar sitt traditionella julbord.
  • Ris à la Malta,en klassikerpå julbordet.
  • Sten Gauffin, som är ansvarig för restaurang Hov i Östersund, har skrivit om konsten att äta ett julbord.
  • Restaurang Hov har naturligtvis sitt eget pepparkakshus.

Revbenspjäll med några sillbitar på toppen. Lax och köttbullar i samma sås och skinka tillsammans med lutfisken. Det är några skräckexempel hur man inte ska äta julbord enligt Sten Gauffin, restaurangansvarig på Jamtli. Nu har han gett ut ett informationshäfte i konsten att äta julbord.

För att äta ett julbord på rätt sätt måste man använda minst tio tallrikar. I sin skrift ger Sten Gauffin exempel på vad som ska läggas på tallrikarna och i vilken ordning.

Annons

Nu har många av länets restauranger börjat servera sina julbord. Det är en tradition som enligt krögarna bara växer och många företag bjuder sina anställda på julmat som tack för det gångna året.

– Julbordet är en gammal fin sedvänja i den svenska matkulturen, säger Sten Gauffin.

– En tradition som ger upplevelser utöver det vanliga och något som vi ska värna om. Därför tycker jag att det är viktigt att man på rätt sätt avnjuter ett julbord.

Därför har Sten Gauffin gett ut en skrift inför årets julbord. En skrift som finns både på nätet och i tryck och där Sten beskriver hur man ska gå till väga för att få i sig sill och skinka.

– Jag tror att många känner sig osäkra på vilken mat de ska börja med och vilka maträtter som passar till varandra. Jag har sett många märkliga exempel när jag själv varit ute bland våra gäster på Jamtlis restaurang, säger han.

Tio tallrikar. Enligt Gauffin behövs det minst tio tallrikar för att äta allt på ett julbord och i sin text ger han exempel på i vilken ordning maten ska ätas. Själv har han fyra regler som han alltid följer.

– Nummer ett är att julbord ska ätas utan stress och det ska ta minst två timmar från sillen till efterätten. Kastar man sig över maten riskerar man att bli tvärmätt.

– Nummer två är att jag aldrig kommenterar vad mina bordsgrannar har på tallriken. Alla får äta vad de själva vill.

– Den tredje regeln är att det ska vara ordning och reda i ätandet. Allt ska avätas i turordning.

– Nummer fyra är att man inte behöver äta allt. Det klarar ingen. Det är bättre att koncentrera sig på det man tycker om.

Men Gauffin betonar att det inte bara är maten på ett julbord som är viktigt.

– Det är lika viktigt med gemenskapen, säger han.

Diger inköpslista. Arni-Thor Arnason är kökschef på restaurang Hov, han berättar om vilka mängder mat som de 6 000 gästerna som väntas besöka restaurangen under december, kommer att avnjuta fram till jul.

– Om vi börjar med sillen så köper vi in ett drygt ton som vi lägger in tio olika sorters sill av. Till inläggningarna går det åt ett ton socker. För varje jul går det åt mer och mer sill, säger han.

– Samtidigt märker vi en mindre åtgång av skinka som restaurangen har tagit hem 600 kilo av.

Det går också åt 600 kilo köttbullar som rullas och steks i det egna köket av de sju anställda som jobbar med julbordet.

– Det är viktigt att inte köttbullarna är för perfekta, då ser de köpta ut, säger Arni-Thor.

Andra imponerande julbordssiffror är att det kommer att gå åt ett ton lax, 2 500 kakor tunnbröd och ett antal hundra liter must och öl. Till efterätterna har man köpt in 100 kilo choklad.

På frågan om vad som är dyrast för Hov att ha på julbordet svarar Arnason att allt det vilda som älg och ren är dyrt.

Tar man sedan hjortron till efterätt, då har man fått valuta för pengarna.

Arnason, som kommer från Island, berättar att där har man helt andra vanor vid jul.

– På julafton är det ripa som gäller och på vårt julbord hemma har vi också vildren, vildgås och rökt lamm, men på senare år har också en del restauranger börjat servera julbord i svensk stil, säger han. Z

Mer läsning

Annons