Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kokt eller okokt?

Att göra en så naturlig sak som att ta ett glas vatten har under flera månader i det närmaste varit förknippat med livsfara.

Annons

Man har tänkt sig för både en och två gånger innan tandborstsköljningen tappats in i munnen. Man har varit oresonligt rädd att drabbas av elaka parasiter. De små Cryptosporidiumbacillerna har tagit ett strupgrepp på oss alla och därför känns det fortfarande lite svajigt att dricka okokt. Kokt eller okokt? Det har varit frågan som nuförtiden kan besvaras med ett kraftigt, rungande och okonstlat okokt.

Bland alla som hade en åsikt när tidningarna rapporterade att det inte längre var farligt att stjälpa i sig dricksvatten, påpekade en att parasitmängden i vattnet var densamma som strax före jul. Det vill säga en jävla massa elaka odjur som tidigare bara väntade på att få kasta sig över tarmluddet och sätta igång och föröka sig (jämför med vad som kan timas i det höga gräset vid en utedansbana). Skillnaden mellan en parasit före och efter att den solat kvartslampa är inte att den är död eller har drabbats av malignt melanom. Den har förmodligen inte heller tappat intresset för att föröka sig. Den har bara förlorat förmågan. När den ser en läcker Cryptosporid av motsatt kön vill den säkert, men kan inte para sig. På något sätt kan man väl säga att Cryptosporiderna har blivit impotenta.

Förmodligen håller inte kommunens miljöchef Jari Hiltula med om den beskrivningen. De presentationer han har gjort av parran (som jag skämtsamt kallar Cryptosporiderna) håller förmodligen lite högre vetenskaplig nivå än min allmogeförklaring. Men vad varken Jari eller jag, eller för den delen någon kan skapa oss en bild av är hur mycket parasiten har skadat Östersund som varumärke.

I vissa lägen är det inte bäst att vara först. Sedan rapporterna om magsjuka jämtar började kablas ut över Europa har det visat sig att parian finns lite här och där. I vart tionde vattendrag lever den och mår bra. Det är bara det att de andra parasithärdarna inte fått tillnärmelsevis så mycket uppmärksamhet som de jämtländska. Nu ska det alltså vara helt ofarligt att dricka kranvatten, men det tar nog några dagar innan man utan att darra på manschetten tappar upp ett glas och häller i sig. Men kommunalråd är förmodligen mer rädda om den egna hälsan än kommunens ekonomi och i och med att jag såg ett sådant dricka kranvatten härom dagen lär det väl vara ofarligt att göra likadant.

Jag är så barnslig att jag är barnsligt förtjust i zombier och annat odömt därför satt jag garanterat på parad när den nya serien ”The Walking dead” premiärvisades i går kväll i TV11. Serien spelades in i bara sex avsnitt, men blev en sådan succé att nya delar är på gång. Ni som missade programmet kan jag trösta med att varje del föregås av en ganska utförlig resumé så det bör vara dödsenkelt att hänga med.

Mer läsning

Annons