Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanske kan klämma in prinsessornas bröllop i mellan första och andra halvlek

/

Annons

Tablån i de två tv -kanaler vi tillsammans håller under armarna var rena parodin i går. Klockan 11–18, kvart över sex i går kväll till fem i morse var det sändningar från Vancouver. SVT-sporten skryter om att vinter-OS 2010 är deras största satsning någonsin och fan trot. Det finns inte mycket i Kanada som inte är offer för ett reportageteam. Minsta ekorre ska skärskådas. Allt går att sätta in i ett olympiskt sammanhang. Många av oss som inte är sportfundamentalister tycker att den totala satsningen är vansinnig och alldeles för dyr. Vi kan till exempel inte fatta varför vi har reportrar som sitter och kommenterar shorttrack, ni vet den där skridskoåkningen som går ut på att åka 400 000 varv på en hockeyrink. Och som säkert inte har fler aktiva i Sverige än vad som skulle få plats i en gulbuss.

OK ej , det finns ju alltid nåt för oss som skiter i snor, svett och valla. Klockan åtta i går kväll kunde vi se ett trevligt program om lobotomi. Jag såg det inte, jag var på bio, men kan det ha varit inspelat på något möte med tv-sporten. Varför kan inte de kommersiella kanalerna få ta hand om idrottsevenemang av den här kalibern? De kan ju säkert dra in en hacka på reklam, så att jag och mina likasinnade slipper lägga en krona på evenemanget.

OS är bara ett i raden av tunga åtaganden för SVT i år. I sommar är det fotboll för hela slanten. Vilket som är världens bästa landslag ska avgöras. I och med att Sverige inte hör till det sällskapet borde väl heller inte bevakningen behöva vara så fullödig, men SVT har fått och tagit chansen att till exempel visa såna angelägna matcher som Kamerun mot Japan. Fotbollsfolket har av hävd varit duktigt att ta betalt för sina evenemang så det kostar säkert en del att få visa matcherna. SVT (och licensbetalarna) drar inte ensamma fotbollen i land. TV4 har också en stor del av matcherna, men jag tycker det är mycket mer sympatiskt att annonsörer väljer om de vill betala för reklam under matcherna, än att totalt sportointresserat folk (typ jag) ska tvingas betala.

Är man det minsta konspiratorisk t lagd skulle man tro att det fanns en anledning för stats-tv att fylla tablåerna med shorttrack och puckelpist. Då sitter folk hemma och småsuper i stället för att ge sig ut på gatorna och demonstrera mot att det mesta blir sämre. Men det är inte bara idrott jag tycker får ta alldeles för stora resurser i anspråk. Det ryktas om att det blir en massa kungligt bjäfs i sommar också. Det kanske går att klämma in någon av prinsessornas bröllop i vilan mellan första och andra halvlek mellan Sydkorea och Grekland den 12 juni.

Karl Marx var inte så dum trots allt, men han tog nog fel när han skrev att religionen är opium för folket. Han menade nog idrotten.

Mer läsning

Annons