Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallt väder – gnistrande affärer

Snön och den bitande kylan innebär goda affärer för en rad företag.


– De flesta som håller på med snöredskap har säkert tredubblat sin omsättning, säger Tony Törnqvist, försäljningschef på Fiskars.

Annons

Fiskars tillverkar bland annat snöskyfflar, som enligt bolaget har varit ”extremt” eftertraktade under rådande vargavinter. Problemet har varit att producera i takt med efterfrågan.


– Det finns inte en chans att hinna med en sådan här vinter. Det är problemet med snö, man vet aldrig om den kommer, säger Törnqvist.


Han har talat med butiker som, innan den första snön föll, hade mängder av osålda skyfflar i lager.


– De är ju väldigt tacksamma nu, för den här vintern har de rensat ut allt som man överhuvudtaget kan likna vid snöredskap. Allt som går att skyffla med, helt enkelt.


Medvind för Ticket


Även resebranschen har medvind i snöblåsten. Enligt Martin Durnik, kommunikationschef på resebyråkedjan Ticket, har många kunder fått nog av vintervädret.


– Under hela inledningen på året så har det varit ett ovanligt högt tryck. Det är jättemycket bokningar som kommer in. Och sol och värme prioriteras just nu, det märker vi helt klart, säger han.


Men många väljer som bekant att resa inom landet, och tillbringar sportlovet i de svenska fjällen. Och där har man en annan syn på väderläget än i sydligare delar av Sverige.


– Vi har mycket snö, men det är inte så extremt för oss. Sedan att det blir 15–17 grader kallt ibland, det är vi vana vid, säger Jonas Mareniusson, destinationschef för Sälen på Skistar, som driver flera skidanläggningar.


Kan gynnas på sikt


Han ser ingen tendens till att kunder avbokar skidresor på grund av den stränga kylan. Däremot har en del bilister haft det svårt att ta sig till och från Sälen under den gångna helgen.


På Nibe Industrier, som bland annat säljer värmepumpar och braskaminer, tror informationschefen Benny Torstensson att bolaget kan gynnas av kylan. Men först på lite sikt:


– Vi brukar känna av det säsongen efter om det har varit en kall, sträng vinter. Det är nog många som vill byta till ett mer energieffektivt system, eftersom det blir väldigt höga kostnader för dem som har el eller olja i dag.


TT: Men man impulsköper inte braskaminer när temperaturen kryper ner?


– Nej, det är lite svårt att installera. Det är det som är problemet.

Mer läsning

Annons