Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kakfrossan där ingen orkar äta av allt

/
  • Pelle Bergvall är ”kakgeneralen” som har fått flera byar att engagera sig  i arrangemanget.
  • Marie Engholm och Monica Sunnebrandt inför förberedelserna med kakbordet.
  • I väntan på att startskottet smäller och besökarna letar sig fram till kakbordet.
  • Startskottet har gått och besökarna släpps inpå området där kakorna finns upplagda.
  • Begreppet sju sorters kakor passeras många gånger om och att välja i det stora kakutbudet är en utmaning.
  • Petra Palmqvist håller ihop arbetslaget som ser till att bordet dignar av kakor varje år.
  • K.G Wikström håller ställningarnai trossen där kaffet har en central betydelse.
  • ”Så här mycket brukar vi inte äta annars.” Therese Månsson, Johanna Östlund, Johanna Landén och Josefine Östlund laddar för kakfest.

Ladda med kakor till bredden på fatet, umgås vid ett bord och ät. Den traditionen har hållit i elva år och visar inga tecken på att mattas av.

Annons

Alla besökare har samma mål vid den årliga sammankomsten i Böle-Hoo: att äta sig mätta på kakor.

Mångfalden uppfylls med råge: 84 olika sorter ligger uppdukade på bordet och den som orkar smaka på hälften av allt som erbjuds kan få plats med någon kaffeskvätt i magen, sedan är det stopp.

Många besökare är på plats en timme innan och väntar med biljetten i handen. Blickarna spanar mot kakbordet under tiden som kön växer.

Ingen släpps in på området innan startskottet skjuts och bommen till kakhimmelriket öppnas.

När gevärsskottet smäller är det samtidigt en signal om att lämna allt som har med måttlighet att göra bakom sig.

– Det ska vara som när jag var liten och hade en dröm om att få vräka i mig så mycket jag kan, säger Pelle Bergvall som drog igång ”kruskalaset” för elva år sedan.

Arrangemanget har vuxit till en tradition som går på tvärs mot allt som har med fettförbränning att göra.

– Chokladgrejer, nötkakor och grönrutor är sorter som det äts massor av och folk gillar det som är fett och kladdigt, säger Pelle Bergvall.

En del kakor är gamla klassiker som brukar återfinnas på fikaborden. Men här finns även möjlighet att ge sig ut i okänd terräng och prova Gröna faran, Lills luftlätta, Strassburgare, Norrbergare, Maltes kakor och andra sorter som ger ny tyngd åt fikatraditionen.

Kaffet framställs enligt samma upplägg som för krigsförband, i ett militärgrönt tält med koktross.

– Det kokas 280 liter kaffe i trossen som är min privata utrustning, säger Gösta Elofsson som tagit hand om kaffedelen av arrangemanget.

Louise Westrebö åker upp med sin familj, ena halvan bosatt i Stockholm och den andra i Dalarna, för att delta i förberedelserna under en vecka.

– Jag är med och bakar och tycker det är jätteroligt, samtidigt som vi är här för att vara lediga, säger Louise.

Ett 40-tal personer har bakat alltsammans och Petra Palmqvist håller ihop den delen av arbetslaget.

– Ganska många är med och gör samma sorts kakor varje år. Det tillkommer också nya personer så det blir inte exakt samma kakor varje år, säger Petra.

Många i byarna samt fritidsboende i området är engagerade. De flesta har anknytning till Böle-Hoo, Bölestrand och Överböle som ingår i föreningen bakom arrangemanget.

Mer läsning

Annons