Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlänningarna är starka soldyrkare

/

När solen står som högst är det bäst med skugga.

Men är man jämtlänning ska det vara tvärtom.

Ju mer stark sol desto bättre anser de flesta länsbor.

Annons

Det är Strålsäkerhetsmyndigheten som har genomfört en webbundersökning om solvanor med 2100 personer, varav 100 i Jämtland. Den visar bland annat att det där med att vi människor ska passa oss för att vistas i solen mitt på dagen, mellan elva och tre, har gått jämtlänningarna helt förbi.

Hälften av de tillfrågade föredrar nämligen att vara i solen när den är som starkast, fem av tio tror till och med att de kommer vara direkt i solen mitt på dagen. Kanske kan det bero på att man passar på när solen väl är framme för man vet inte hur det är i morgon. Men oavsett så är forskarna överrens, man ska inte vistas i solen när en är för stark.

Men en fjärdedel av jämtlänningarna har i alla fall blivit duktigare, än vad de var för fem år sedan, på att skydda sig mot solens strålar genom att bära kläder i form av kläder än vad de var för fem år sedan, och 46 procent av de tillfrågade väljer i större utsträckning att vistas i skuggan när solen är som starkast. Helt i linje med myndighetens rekommendationer, att man ska använda kläder, solhatt och solglasögon och att man ska smörja in kroppen med solskyddsfaktor på de ställen där kläderna inte täcker.

Mer läsning

Annons