Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I John Ericssons fotspår

/
  • Bertil Sivertsson och Lennart Ivansson löser tankenötter.
  • Lennart Ivansson ser till att det blir rakt innan han börjar svarva.
  • Gruppen som tillverkar kalorikmaskinen fick lära sig att svarva, fräsa och borra från grunden.
  • Det gäller att kontrollera ritningarna noga för att inget ska bli fel.
  • ”Jag tycker att det här är otroligt häftigt. Om man tänker efter var det ju faktiskt John Ericssons kalorikmaskin som satte i gång hela industrialiseringen i Amerika på 1800-talet”, säger Helge Sivertsson.
  • Bertil Sivertsson är den som håller  i studiecirkeln som håller på att konstruera en kopia av John Ericssons berömda kalorikmaskin.
  • En gång i veckan träffas gruppen i verkstaden på Norrsidegård, den fastighet som John Ericsson vistades en del i under sin tid i Jämtland.
  • Lennart Ivansson ser till att det blir rakt innan han börjar svarva.

John Ericssons kalorikmaskin var enastående redan på sin tid. 150 år senare fascineras människor fortfarande av hans uppfinning. En grupp intresserade i Oviken har tagit sin fascination ytterligare ett steg och håller just nu på att konstruera en kopia av Ericsson berömda maskin.

Annons

Bertil Sivertsson har alltid varit fängslad av den omtalade 1800-talsuppfinnaren John Ericsson och hans innovationer. Bertil Sivertsson bor själv i en av fastigheterna, Norrsidegård, där John Ericsson vistades mycket under sina år i Jämtland.

– Han fattade tycke för en av flickorna, Kristina Karolina, som bodde på gården. Hon blev med barn, men det gillades inte av husbonden som skickade sin dotter till Stockholm. Hon kom aldrig tillbaka, berättar Bertil Sivertsson.

I dag står en minnessten uppställd till minne av John Ericsson bakom Norrsidegård.

I början av 2000-talet deltog Bertil Sivertsson i en studiecirkel för att lära sig mer om uppfinnaren. Cirkeln avslutade med en resa i John Ericssons fotspår genom Sverige.

– Jag är uppväxt med historien om John Ericsson och kan inte sluta fascineras av hans intelligens och uppfinnarrikedom.

Men Sivertssons intresse var inte mättat när studiecirkeln var avslutad och han började forska vidare för att lära sig ytterligare. För drygt ett år sedan fick han nys om en byggsats som tillverkas i England. Byggsatsen är en exakt kopia av John Ericssons berömda kalorikmaskin. Idén till prototypen av kalorikmaskinen kläckte John Ericsson under sin tid i Persåsen.

Bertil Sivertsson samlade ihop en grupp intresserade och startade en egen studiecirkel. Gruppen köpte två byggsatser och satte i gång. En av de färdiga maskinerna kommer att överlämnas till Snilleriket i Persåsen när den är klar.

– Jag har haft intresset av maskiner ända sedan jag var liten och var inte sen att hänga på, säger Lennart Ivansson.

– I mångt och mycket var vi tvungna att lära oss att svarva, fräsa och borra från grunden, säger Bertil Sivertsson.

I dag, ett år senare , träffas delar av gruppen fortfarande en gång i veckan för att bygga. Deltagarna bygger de båda byggsatserna parallellt.

– Det är inte allt för lätt, säger Lennart Ivansson.

– Det är inte ett modellplan som ska monteras ihop precis, det blir en hel del tankenötter att knäcka, fortsätter han.

Trots att deltagarna har en byggsats och färdiga ritningar att gå efter är det inte allt som passar och de måste hitta speciallösningar allt eftersom. Gruppen tillverkar alla sina skruvar och fästanordningar själva.

– Det är enastående att tänka på att John Ericsson lyckades bygga den här i en relativt enkel smedja i Persåsen. Det är ett otroligt jobb bara att räkna ut alla vinklar. Det räcker med fem graders felberäkning och maskinen fungerar inte, säger Bertil Sivertsson.

Ritningarna som gruppen följer är fabriksritningar. Originalupplagorna går inte att få tag på eftersom Ericsson brände upp allting innan han avled 1889.

Om ett par månader tror gruppen att kalorikmaskinen ska vara klar.

Men de återkommande träffarna i verkstaden på Norrsidegård handlar inte bara om att bygga.

– Det blir lite socialt prat också.

Och en fikapaus är nästan obligatorisk.

Bertil Sivertssons far, Helge, är själv inte med och bygger men tittar in i verkstaden lite då och då för att se hur arbetet går framåt.

– Jag tycker att det här är otroligt häftigt. Om man tänker efter var det ju faktiskt John Ericssons kalorikmaskin som satte i gång hela industrialiseringen i Amerika på 1800-talet, säger han.

Mer läsning

Annons