Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundra kilo ätlig mat rätt ner i sophinken

Annons

Y Jag syndade idag. Slängde en halv låda ruccola för att några ynka blad geggat till sig. Jag borde så klart ha plockat bort det som var dåligt, sköljt av resten och sedan njutit min sallad. Men jag var lat och det fanns en ny låda ruccola i kylen.

Vilken idiot jag är. Skenhelig. Jag mässar om källsortering och energisparande, men slänger mat. Slänger den mat som utgör runt en fjärdedel av vår totala klimatpåverkan (enligt en studie framtagen av Konsumentföreningen Stockholm i slutet av 2008).

Svenska livsmedel står dessutom för 50 procent av övergödningen. De här siffrorna fick mig att sätta ruccolan (den nya alltså) i halsen. Samma studie visar att vi, du och jag och Bengans morsa, slänger 100 kilo fullt ätlig mat per person och år. Då är det nödvändiga avfallet, alltså typ ben och skal borträknat.

Hundra kilo mat rätt ner i sophinken (eller i ”bästa” fall – rätt ner i komposthinken). Vilket vansinnigt slöseri. Jag läser vidare att den sammanlagda mat vi svenskar slänger varje år genererar koldioxidutsläpp på 1 860 000 ton.

Någon som kan räkna så långt? Nästan inte. För att förstå hur hiskeligt mycket det är, kan jag berätta att en tågresa tur och retur mellan Stockholm och Åre ger ett utsläpp på 0,011 kg per person.

Att vi, genom att kasta mat, påverkar vår planet är illa, för att inte säga helt jädra värdelöst. Men det finns dessutom en etisk aspekt i det här. Vi slänger bort mat som i många fall producerats under miserabla förhållanden i ett långt mycket fattigare land än Sverige. Vi slänger bort mat som kunnat mätta andra munnar. Vi slänger bort mat som i teorin kunnat rädda våra medmänniskor från svält.

Men varför gör vi det? Varför är vi så dumma i huvudet? Varför i Ewert Ljusbergs namn slänger vi fullt prima varor? Jo, vi är slavar under industrins bäst-före-stämplar. Vi struntar i att smaka, känna och lukta på maten. Som om mjölk med bäst-före-datum den 26 februari är en tickande bomb som blir dålig en minut över midnatt den 27 februari.

Vi måste lära oss att bäst före inte betyder oätlig efter. Ägg håller till exempel flera månader i kylen, bäst-före-datumet är satt för förvaring i rumstemperatur. Och om osten möglar – skär bort det gröna och ät resten. Rensa i ruccolan för bövelen!

Jag gav mig själv just en redig reality check, och hoppas att jag gett er detsamma. Nu jävlar ska jag ta tillvara på livsmedlen. Jag slängde ruccola i dag men en sak jag faktiskt är rätt bra på, och lovar att vara framgent, är att ta med matlåda till jobbet. Det är ett bra sätt att ta tillvara på överbliven mat. Och skrivandets stund fick vi faktiskt en ny (miljöklassad) frys hemlevererad, en frys som rymmer mängder av värdefulla matrester. Z

Mer läsning

Annons