Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hösttankar och utedass

/

Hösten närmar sig obevekligen. Solen gick upp kl 05.43 och dalar redan 20.22 i kväll.

Annons

Mörkret knaprar sig inpå oss minut för minut, ett dystert faktum. Det borde vara dags för en sommarsammanfattning, men nej! Jag har inte tänkt säga ett enda ord varken om vädret eller den annalkande influensan. Jo, ETT ord: OBERÄKNELIGHET. Det täcker såväl väder som sjukdomar.

Sommar. Så snart nätterna börjar ljusna, infinner sig en längtan efter landet. Den måtte sitta i generna, för hur var det inte i det gamla bondesamhället! Visst städade man ut i boningshuset och flyttade in i bagarstugan!  Man ville förenkla tillvaron och komma närmare naturen. Så mycket enklare blev det väl inte med vedspisen i sommarvärmen, men man kunde byta kornmjölsgröten mot en filbryta, dricka kaffet på farstubron och rent av äta middagsmålet i bersån.

Och gör vi inte i stort sett samma sak i dag? Som stadsbor vill vi ut, vara nära naturen, träffas under enklare förhållanden. Gärna ha det lite mera primitivt. Med betoning på lite. För vi är ju ganska bortskämda med varmvatten och el och sådant. Wc, till exempel. Men visst, man kan klara sig med det bekvämlighetens hemvist som kallas utedass! Och dessutom känna sig miljösmart! För visst är det EGENTLIGEN utomordentligt korkat att spola skit med rent vatten! Och vatten som är en sådan bristvara.

Jag minns med en aning vemod mormors prydliga utedass. Spetsgardin i fönstret och kungen på väggen. Den blåmålade ”tronen” med sina två lockförsedda hål. Jo då, minst två hål var det på alla dylika ställen. Man skulle kunna göra sällskap på dass. Damerna, åtminstone. Det var ju ganska nödvändigt i höstmörkret över gården.

Om mammas något pimpinetta mostrar berättas följande. Eftersom de gärna använde omskrivningar när det gällde känsliga saker, sa de förstås inte: följ med på huset. De använde multiplikationstabellen. Någon av dem sa till exempel ”två gånger fem”, och kunde då ur kökssoffans djup höra svaret ”tio”. Så pyltade man på sig och begav sig iväg.

Matematik är nyttigt till mycket.

Mer läsning

Annons