Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hestner: Tänker du fira eller förklara ditt år?

/

Annons

”När du står där på nyårsafton och skålar med dina vänner och ser ut över fyrverkerierna, har du då tänkt fira eller förklara ditt år?”. Orden är Olof Röhlanders och de uttalade han på en föreläsning jag var på för ett par år sedan. Fira eller förklara? Alltså, ska vi fira det som var bra eller hitta förklaringar som vi kan gömma oss bakom? Detta gäller ju naturligtvis på ett personligt plan. Jag fastnade verkligen för det här! På nyårsafton förra året summerade jag mitt dittills bästa år med inslag som lägenhetsköp, bilköp, fast anställning, nya vänner och polarexpedition!

2015 firade jag faktiskt också – inte för att det var ett speciellt bra år om jag ska vara ärlig, men däremot det mest lärorika. Dessutom firade jag det å andras vägnar också; min bästa kompis nådde sin stora dröm och tog examen från polishögskolan och en annan god vän blev friad till på en rooftop-bar i New York och gifter sig i höst. Mina hitflyttade vänner från Västerås fick inom loppet av ett par månader sitt andra barn och köpte hus här i stan. Men sen kan vi ju också använda ”fira eller förklara”-filosofin i ett större sammanhang.

2015 var ju inget drömår för världen i stort och eftersom det oftast är lättare att komma ihåg det tragiska vill jag nu ta tillfället i akt och göra tvärtom och belysa några av de ljusglimtar som värmde oss jämtar under året;

Det är klart vi måste börja med ÖFK, det kommer aldrig bli tråkigt att prata om! ALLSVENSKAN för bövelen! Borta är de matcher mot Utsikten och IK Frej och i stället kommer vi gästas av storlag som AIK, Hammarby, Djurgården och Helsingborg.

En annan idrottslig framgång är Erika Kinseys genombrott på den internationella friidrottsscenen, Näldens blonda superkvinna som nu blivit antagen till SOK:s kandidatprogram och får stöttning i sin satsning mot OS i Rio. Hej Främlings grundare Emma Arnesson och Anne Lundberg fick på bästa sändningstid pris på Svenska Hjältargalan som ”årets medmänniskor” för sitt arbete med att underlätta nyanländas integration till det svenska och jämtländska samhället och det gav eko i hela Sveriges mediabrus och satte Östersund och Jämtland ytterligare på kartan. De har nog inspirerat fler än mig!

Melodifestivalen gjorde debut i Jämtland och intog Östersund Arena på den minsta ytan en deltävling någonsin arrangerats på. Jon-Henrik Fjällgren knep en av platserna och patriotismen kändes i vartenda ben i kroppen. Ett nytt hotell fick vi i länet också! I maj slog det som i folkmun går under ”Frösö Park” upp portarna ute på Frösön. Ett sagolikt fint hotell med spa och konferensanläggning – en unik satsning i en unik miljö. Heja sånt!

Flera nya restauranger såg dagens ljus och plötsligt så kändes det som om äta-ute-kulturen i Östersund klättrade upp ett pinnhål i och med att utbudet vidgades. I alla fall om man kollar mina kontoutdrag och mitt behov av att unna sig mitt i veckan..

Sist, men verkligen inte minst.. Beskedet om att 2019 kommer bli ett magiskt år för länet!

Östersund arrangerar Skidskytte–VM och Åre står som värd Alpina VM. Två VM i vårt lilla län – samma år!

Det är inga små grejer det här. Det finns alltid mörker – så desto större anledning att komma ihåg ljuset. Jag tänker som stjärnmäklaren Fredrik Eklund; istället för att tro att människor eller världen är ute efter att göra honom illa, så går han med inställningen att världen var ute efter att göra honom gott! Istället för att bli paranoid, så hittade han på ett motsatsord för det; pronoid. Smart fokus, tycker jag.

Så 2016 – varmt välkommen, jag är väldigt spänd på de ljusglimtar du ska ge Jämtland under kommande år.

Mer läsning

Annons