Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt tryck på socialtjänsten i länet

/
  • Fler myndigheter och organisationer drar i erfarna socionomer. Detta i kombination med det tuffare arbetsklimatet i den kommunala socialtjänsten gör läget akut i flera kommuner i länet.

Socialtjänsten i länet går på knäna och facket säger att läget är alarmerande. Länets social- och IFO-chefer vittnar om pressade medarbetare och att det blir allt svårare att rekrytera handläggare. I grunden riskeras rättssäkerhet för utsatta människor.

Annons

Fackförbundet Vision noterar i Socialchefsrapport 2015 att nio av tio socialchefer har svårt eller till och med mycket svårt att rekrytera socialsekreterare för arbetet med barn och unga.

Länets ansvariga socialchefer verkar hålla med.

Och läget blir allt mer akut.

Läs mer: Katastrofal brist på socionomer i Östersund

LT skickade ett mail till samtliga ansvariga socialchefer i länets kommuner. Hälften svarade.

"När man inte kan anställa så ökar arbetsbelastningen på de socionomer som arbetar inom verksamheternas. En annan konsekvens är att utredningstiderna inte kan hållas enligt gällande lagstiftning och därmed urholkas rättssäkerheten för den enskilde. Att det tar längre tid att komma i kontakt med socialtjänsten kan också innebära att situationen kan förvärras för den enskilde", skriver Tommy Lekedal, socialchef på Östersunds kommun.

Han berättade redan i somras om hur socionommarknaden har dränerats på kompetens och att fler myndigheter och organisationer drar i utbildade socionomer.

För bara ett år sedan hade kommunen upp till 50 sökanden till varje socionomjobb som utannonserades. I dag är det bara en handfull.

– Men vi får inga sökanden. Det finns inga socionomer. Vi har annonserat sex gånger under våren, sade Lekedal.

I Åre kommun är situationen lika ansträngd:

"En bidragande orsak kan vara att Mittuniversitetet dragit ner på sin socionomutbildning och det ger effekt. En annan orsak kan vara det hårda tryck som är på socialtjänsten och svårigheter i att förändra organisationen och satsa på en växande socialtjänst. Bidragande kan också vara den bild av en utsatt och pressad socialtjänst som presenteras i olika medier. Det är också ett ansvarsfullt arbete men med låg lön vilket gör att en del socialsekreterare väljer att arbete för bemanningsföretag som betalar en betydligt högre lön", skriver IFO-chefen Eva Prediger till LT.

Enligt Vision har rekryteringsläget förändrats dramatiskt på bara ett år, vilket är en bild som länets socialchefer till stor del håller med om.

Magnus Ahlstrand, socialchef i Strömsunds kommun, är en av de få cheferna som har en avvikande uppfattning:

"I Strömsunds kommun har vi hittills inte märkt någon dramatisk skillnad under året".

Konsekvenserna av en allt mer pressad socialtjänst är allvarlig, konstaterar flera socialchefer.

Tommy Lekedal, Östersund:

"När man inte kan anställa så ökar arbetsbelastningen på de socionomer som arbetar inom verksamheternas. En annan konsekvens är att utredningstiderna inte kan hållas enligt gällande lagstiftning och därmed urholkas rättssäkerheten för den enskilde. Att det tar längre tid att komma i kontakt med socialtjänsten kan också innebära att situationen kan förvärras för den enskilde"

Läs mer: Kommunen hinner inte med alla orosanmälningar

Eva Prediger, Åre:

"Konsekvenserna blir att det blir en ökad belastning på de som är anställda och risken för sjukskrivning ökar utifrån att man inte orkar, Det finns också en risk att man väljer att inte arbeta som socialsekreterare utifrån att belastningen blir så hög och det ger en negativ spiral. Går vi underbemannade ökar givetvis risken för att man gör misstag, utredningar blir mindre bra och det blir svårt att hinna med och utföra arbetsuppgifterna på ett tillfredställande sätt".

Lars-Göran Fredriksson, Härjedalen:

"Socialsekreterare upplever att belastningen är för stor, för mycket administration, stort ansvar med dåliga förutsättningar, massmediers uppmärksamhet kring vissa ärenden i Sverige där utgången varit katastrofal, dåligt stöd och frånvaro av nära arbetsledning".

Läs mer:

Katastrofal brist på socionomer i Östersund

Kommunen hinner inte med alla orosanmälningar

Mer läsning

Annons