Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gnällspik som ber om trubbel

Annons

Visserligen ska man väl inte stirra sig blind på hur många poäng skoleleverna får på olika prov. Men någon sorts samstämmighet ska det väl finnas mellan det betyg man hittar i kuvertet på avslutningen och det man presterar på proven.

Lärarnas tidning gjorde en undersökning för att kolla hur det i verkligheten var. Om man kunde få bättre betyg genom att göra bra ifrån sig i sånt som inte finns angivet i de regler som lärarna har att hålla sig till när de ska sätta betyg. Det delades ut ett antal fler MVG (högsta betyget) än befogat. Tydligen så många att det tydligt gav utslag i statistiken. Det undersökningen fann var att flickor väldigt ofta fick ett bättre betyg än vad de skulle ha haft om man bara hade gått efter studieresultat. De fick alltså bättre betyg än de gjort sig förtjänta av i så hög grad att det gav tydligt utslag i statistiken. Pojkarna fick med andra ord sämre betyg än de hade förtjänat på de nationella proven.

I Växjö finns en skola där pojkarna faktiskt fick högre medelbetyg än flickorna. Av den anledningen fick den närmare 100000 öronmärkta kronor av Skolverket för att genom jämställdhetsarbeten förbättra flickornas studieresultat. Det är säkert inte bara jag som har/har haft pojkar i skolan och som tycker att det här verkar orättvist.

Alla hjärtans dag, en dag uppfunnen av gnidna företagare som ser en chans att höja omsättningen eller? Vissa bryr sig och köper en nalle som mumlar ”wow wow jo” något som ska påminna om ”I love you” när man klämmer den på magen.

Jag har köpt en present, inte nån nalle, men nu vet jag inte om jag ska ge bort den. Av en kvinnlig bekant som jag träffade fick jag höra att jag genom att ge bort en dylik present bevisade hur lite jag förstod om kvinnor. Att ge bort något liknande var, enligt henne, som att be om trubbel. Och det vill man ju inte, men samtidigt har jag så dålig fantasi att det tar flera dagar att komma på något nytt.

Jag känner mig gnällig, men det beror nog på att jag är väldigt förkyld. Och som sagt. När en riktig karl blir förkyld är han riktigt sjuk.

Jag hade tänkt gnälla på kommunen, som tydligen inte lägger arenaplanerna på hyllan trots att de/vi (det är ju våra pengar) kommer att vara tvungna att låna för att få verksamheten att gå ihop. Tur att TV3 har sitt ”Lyxfällan”. AnnSofie, Karin och alla andra kommunalråd kan ju alltid söka plats i det programmet när kommunekonomin går över styr.

Sen hade jag tänkt ta upp vargjakten. Jag läste en artikel i veckan där några forskare kommit på att det nog skulle behövas 3000 gråben i skogen för att stammen inte ska vara en inavlad sönderskjuten spillra. Men den politiker som ställde sig bakom sådan forskning kunde lika gärna sätta sig i skogen och hoppas att vargarna bortser från sitt naturliga beteende och äter upp honom/henne.

Mer läsning

Annons