Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exklusiva viner

/

Här i Norrland ligger den vackra snön kvar när kylan biter sig fast på nätterna och dagarna blir varmare. April är en mellanmånad innan våren verkligen kommer.

Annons

2007 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile, Alsace, Frankrike

Betyg: 2

Motivering: Det här är en rik och fyllig Riesling i en klassisk stil som är mycket god.

Druva: Riesling.

Karaktär: Doften är ren och stor med mineraler, tropiska frukter i en härlig friskhet. Smaken är torr med en kompakt frukt av äpplen och mogna aprikoser samt en balanserad syra i mineralton.

Passar till: Fisk- och skaldjursrätter som gärna är kryddade med asiatiska inslag.

Systembolagsnummer: 95021.

Storlek: 750 ml.

Pris: 339 kronor.

Från de bästa odlingarna (Grand Cru) ligger gårdarna Osterberg och Geisberg där man har plockat druvorna till det här vinet som kommer från den välomtalade producenten Trimbach. Vinstockarna har en genomsnittsålder på 45 år, vilket ger hög kvalitet på druvorna och det färdiga vinet. Jäsningen sker långsamt i sval temperatur. Sedan tappas vinet över på butelj för att sedan ligga och mogna i tre till fem år för att få fram en komplex dryck.

2010 Bosquet des Papes Cuvée Tradition, Chateauneuf-du-Pape, Rhone, Frankrike

Betyg: 2

Motivering : Det här är en klassisk Chateauneuf-du-Pape i sin stil som jag tycker är bra, men känns lite tråkig.

Druvor : Grenache 75 procent, mourvèdre 11 procent, syrah 11 procent, cinsault, vaccarèse och counoise 3 procent.

Karaktär : Doften är relativt stor med toner av röda frukter och runda toner av ekfat samt kryddor. Smaken är medelfyllig med en frisk ton av bär och mjuk kryddighet.

Passar till : Vilträtter som gärna har en gräddig sås med röda bär till.

Systembolagsnummer : 95368.

Pris : 249 kronor.

Bousquet de Papes är en producent som har tillverkat vin sedan 1860 och drivs nu i femte generation.

Årgång 2009 var en årgång där sommarmånaderna var mycket torra, utan regn och därför lät man druvorna hänga kvar länge på vinstockarna för att få full mognad. Årgången blev mycket bra med den mogna frukten och höga syran från den torra sommaren. Det kan man verkligen utläsa från det här vinet.

Vinet lagras på stora 500 liters fat av ek i tolv till arton månader.

2007 Louis Jadot Beaune Premier Cru, Bourgogne, Frankrike

Betyg: 3

Motivering: Det här är en välgjord Bourgogne som har kommit en bit på väg i sin mognad. Jag tycker att det här är ett allsidigt vin som passar till många olika typer av maträtter.

Druva : Pinot noir.

Karaktär : Doften är stor med kryddor, mogna körsbär och jordgubbssylt samt toner av ekfat. Smaken är medelfyllig, kryddig med en påtaglig syra och mogna röda bär. Vinet har en lång eftersmak.

Passar till: Grillade fiskrätter och gärna till nöt- eller viltkött med en gräddig sås.

Systembolagsnummer : 99087.

Storlek: 750 ml.

Pris: 185 kronor.

Producenten Maison Jadot ligger i hjärtat av Bourgogne i östra delen av Frankrike. Man tillverkar cirka 150 olika viner från olika delar i distriktet och alla har den högsta kvalitetsbeteckningen, AOC (Appelation Origine Controllé).

De senaste åren har man expanderat med vingårdsarealer i södra Bourgogne, i Beaujolais. Företagets ledstjärna ska vara att varje vin ska spegla platsen där det kommer från.

Vinet får ligga och jäsa på franska ekfat i 18 månader innan buteljering.

2009 Terre di San Leonardo, Vigneti delle Dolomiti, Trentino Alto-Adige, Italien

Betyg: 3

Motivering: Om man vill ha något som är lite roligare än en traditionell Bordeaux kan man inhandla det här vinet som är tillverkat på de klassiska Bordeaux-druvorna. Priset är mycket bra i förhållande till vad man får tycker jag.

Druvor: Cabernet sauvignon, merlot och carmenère.

Karaktär: Doften är stor med en utpräglad ton av mörka bär, örter samt tobak. Smaken är fyllig och stram med toner av russin, örter, mörka mogna bär, choklad i en lång eftersmak.

Passar till: Vilträtter och gärna med smakrika såser.

Systembolagsnummer: 95384.

Storlek: 750 ml.

Pris: 129 kronor.

Tenuta di San Leonardo var en av de första vingårdarna att införa Goyotsystemet i provninsen Trentino. Vinstockarna är 15–25 år gamla och växer på en 300 hektar stor vingård där cabernet sauvignon och cabernet franc växer i sandbaserad jord medan merlot har hittat hem i de mer grusiga jordarna.

Hela 80 procent av vinet har lagrats i 18 månader på stora slavonska ekfat. Resterande del av vinet är lagrat på franska ekfat.

Nästa gång kommer det att handla om cognac med både trender och inspiration från en resa som jag just kommit hem från.

Mer läsning

Annons