Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett SMS hjälper

Hur skulle det kännas om du förlorat 50 kronor när du vaknar i morgon bitti. Slås då din privatekonomi i spillror?

Annons

Kunde väl tro det. Men dessa pengar kan göra en stor nytta för hjälpbehövande i jordbävningsdrabbade Haiti. De allra flesta av oss reflekterar inte alls om en femtiolapp försvinner från vårt konto eller hamnar på mobilräkningen.

Under kvällen den 12 januari drabbades västra halvklotets fattigaste land, Haiti, av ett kraftigt jordskalv. Förödelsen är ofattbar.

Flera uppgifter talar nu om mer än 100 000 döda hittills. Det verkliga antalet befaras vara ännu högre. Tre miljoner människor beräknas vara skadade eller hemlösa efter katastrofen.

Hjälpbehovet är enormt. Därför vädjar vi på LT till dig att bidra till hjälpinsatserna. Vi samarbetar med Röda korset som har personal på plats i katastrofområdet.

Allt du behöver göra för att hjälpa är att skicka ett eller flera SMS till nummer 72 001. Du skriver LT (mellanslag) Haiti samt därefter ditt eget namn. Svårare än så är det inte.

Vi kommer att rapportera om insamlingen. Du kan följa utvecklingen av insamlingen via vår bidragsräknare på ltz.se. En lista över alla bidragsgivares namn kommer också att publiceras och uppdateras både i tidningen och på vår sajt.

Ofta frågar vi oss – kommer hjälpen verkligen fram?

Frågan är tyvärr befogad eftersom åklagaren i dagarna beslutat åtala kommunikationschefen vid Röda korset och tidigare Cancerfonden, Johan af Donner, samt några av organisationernas leverantörer. Gärningarna har av åklagaren rubricerats som grovt bedrägeri alternativt grov trolöshet mot huvudman.

Det handlar alltså om pengar som du och jag skänkt med avsikten att de skulle hjälpa medmänniskor i nöd.

Det är bra att detta avslöjats. Det har inneburit att vårt förtroende för både Röda korset och Cancerfonden fått sig en allvarlig törn. Det är också ett faktum jag vägt in vid beslutet om LT skulle samarbeta med Röda korset i den nu aktuella insamlingen.

Trots enskilda dumheter och en enskilds falskhet kan vi konstatera. Dina och mina bidrag behövs och vi måste lita på att hjälpen kommer fram.

Maude Fröberg, kommunikationsansvarig för Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen på Haiti befinner sig, när du läser detta, i Haitis huvudstad Port-au Prince. Hon säger:

– Jag vågar nog säga att jag är omgiven av världens bästa katastrofarbetare med en samlad erfarenhet från några av världens största katastrofer. Det vi står inför är den vanvettigt brutala katastrofen i sig själv, säger Maude Fröberg.

Med hjälp av det SMS som du skickar till 72 001 kan Maude Fröberg och Röda korsets räddningspersonal ge värdefull hjälp till medmänniskor i nöd.

Mer läsning

Annons