Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett manligt attribut?

Det har väl inte undgått någon att FÖRKLÄDET numera är ett manligt attribut? Åtminstone i teve. Titta bara på Per Morberg, när han slänger på sig det sådär i farten. Och det är ju inne att laga mat i dag. Också för karlar.

Annons

Förr var det mammorna som stod för det husliga. Med förkläden försedda. Små trevliga saker, så kallade midjeförkläden, gärna med volang och pynt, som man hade på sig hela dagen. Det är hemmafruar vi talar om och dem var det gott om förr. Mammor i alla kök. Sen blev det modernt med Carl-Larssonförkläden, ganska långa med bröstlapp och vingar försedda. Det torde ha varit FRU Larsson som både hittade på och bar dem.

Vid mera extrema omvälvningar i hemmet svepte man in sig i STÄDROCK. Kunde man tänka sig ett tråkigare (och osexigare) plagg? Men städning är förstås föga upplyftande, så varför inte?

En hel del av oss har ju också en gång i världen sytt förkläden i slöjden att ha på sig när det stod skolkök på schemat. Vita skulle de vara med ett litet monogram på bröstlappen. Rynkningen i midjan fick inte grejas med symaskinen. Ånej, den skulle liksom ritsas med nål. ”Om ni inte använder fingerborgen så får ni cancer i fingertoppen”, hotade syfröken, som faktiskt var fru.

Det var i alla fall god kvalitet på de där förklädena. Mitt håller än och har av någon outgrundlig anledning hamnat i Skåne, där det i julstöket omsluter min slanka sonhustru.

Med förkläde knutet kring midjan och snibb i håret var man rustad för skolköket. ”Hemkunskap” är ett senare påfund. Nej, i skolköket lagades mat och bakades. Vi var alla noviser. När vi bäst behövde vår ”fröken”, alltså vid smärre katastrofer, var hon spårlöst försvunnen.

”Nu är hon på toaletten och smyg-

röker.” Att hon vågade! Hon hade vår skräckblandade beundran.

Men skolkökstimmarna rann iväg och nu återstod det värsta: städningen! Golv, bord, bänkar och bakbord skulle våttorkas. Alla med samma trasa. Någon vågade protestera.

”Lite lort rensar magen!” blev svaret.

Ack, vad fick man inte lära sig förr i världen!

Mer läsning

Annons