Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En herde att tala med när uniformen tynger

/
  • Andlighet och tro är inget personalen blir påtvingad. Grundstommen är att personalen inte ska behöva belasta privatlivet med sådant som händer på jobbet utan kan prata igenom händelser, upplevelser och känslor innan de går hem för dagen.
  • Polispräst har han varit sedan 1997 och samarbetet med Certus började  i höstas.
Behov och efterfrågan styr Peder Hartwigs vardag  i Certus.
En sak som är tydlig, som han själv märkt, är att behovet av hans stöd ökar i takt med att han lär känna personalen och syns ute i organisationen.
”Jag märker att min närvaro är uppskattad genom att det blir fler som vill ha samtal med mig”, säger Peder Hartwig.

Han finns till för personalens och för organisationens välmående. Han är ingen psykoterapeut, ingen personalare, ingen arbetsmiljöansvarig. Hans jobb är att finnas där.

Annons

LT har träffat Peder Hartwig präst i Svenska kyrkan som tillbringar en del av sin tid i Certushuset. De som räddar och hjälper andra får stöd av honom.

Peder Hartwig är en av få som har möjlighet att gå runt mellan de låsta dörrarna i Certus i princip som han vill. Han har ett rum i en korridor i polisens del av byggnaden. Till skillnad från många andra kontor finns inga pappershögar och inga travar med plastmappar på skrivbordet. Bibeln står i bokhyllan. Det finns några foldrar om andra religioner och i fönstret står en ikon. Det ser nästan ut som att det inte är någon som flyttat in.

– Jag har ett stort fint rum men jag är inte här så mycket, mest är jag ute i korridorerna och träffar de som jobbar här. Skulle jag bara sitta här så skulle ingen veta om att jag finns. Rummet är mest till för samtal än så länge.

Samarbetet mellan polisen och kyrkan började 1997.

– Det var en händelse en natt för många år sedan. Jag och den som arbetade som vakthavande polisbefäl började prata om att jobba vidare på ett samarbete.

Men hur det kom sig att de hade samtalet vill han inte gå in på. Så är det också med mycket annat som rör Hartwigs jobb eftersom han har tystnadsplikt.

Natten var startskottet för ett samarbete mellan kyrkan och polisen. Peder Hartwig blev polispräst, en resurs för personalen främst i form av samtalsstöd.

I och med att flera aktörer sedan en tid tillbaka finns i samma hus på Fyrvalla, har Peder Hartwigs åtagande utökats. Nu finns han tillgänglig också för SOS Alarm, räddningstjänsten, ambulanspersonalen och sjukvårdsrådgivningen.

– Stephen Jerand, länspolismästaren, har arbetat intensivt för att få till det ut-ökade samarbetet. Personalen inom de här myndigheterna får vara med om en hel del på jobbet som inte hör till vardagen för många andra.

Händelser att bearbeta. De är med vid olyckor, mer eller mindre allvarliga, dramatiska och känslomässiga situationer som kan behöva bearbetas för att gå vidare både i jobbet och privatlivet.

Men det behöver inte vara stora olyckor eller trauman för att Peder Hartwig ska träda in.

– Alla är olika och hur man upplever en situation beror på så mycket: hur man mår på jobbet, hur man mår privat, hur man reagerar och hanterar sådant som händer i livet.

I hans roll ingår inte bara att stötta enskilda individer utan också olika grupper och hela organisationen. I och med att flera aktörer finns under samma tak, blir det nya förutsättningar rent organisatoriskt.

– Jag är med i arbetet med värdegrund som är jätteviktigt. I Certus ska olika intressen samsas under samma tak, aktörerna har sin egen värdegrund men också en gemensam.

Peder Hartwig finns ibland med under övningar, till exempel har de haft en POSOM-dag där de arbetade med ett scenario med skolskjutningar, efter sådana händelser i USA och Finland. Annat som han är delaktig i kan till exempel vara olika projektarbeten och jämställdhetsarbete. Det händer också att han följer med polisen när det handlar om dödsbud till anhöriga.

Den främsta skillnaden jämfört med den traditionella prästrollen är att han inte är på hemmaplan.

– Det är en annan aktörs arena jag finns på och möter människor som har andra uppgifter. Det är mer envägskommunikation när en präst står längst fram i kyrkan. Här blir det samtal och tvåvägskommunikation.

Han delar sin tid som Certuspräst med en administrativ tjänst i Östersunds församling. Härnösands stift är med och finansierar den del han tillbringar inom Certus väggar, som utgör ungefär en halvtid.

Kyrkan i vardagen. Att vara troende eller medlem i Svenska kyrkan är inget krav för personalen för att få göra anspråk på Peder Hartwigs tid.

– Så fungerar det inte. Jag upplever inte att det är något hinder i arbetet, jag möter både troende och inte troende, de som är medlemmar i kyrkan och inte.

Men det är inte ovanligt att han får viga när någon ur personalen ska gifta sig eller döpa deras barn.

Peder Hartwig tror att en stor del av kyrkans framtid är att finnas med i människors vardag. En stor del av människors vardag är också arbetsplatsen.

– Det blir mer och mer vanligt att kyrkan finns med på arbetsplatser, i näringslivet och i industrin. Jag har till exempel en kollega som är präst på Volvo. Det händer mycket inom det.

Men det är inte alla polismyndigheter som har en polispräst. Det är helt upp till kyrkan och polismyndigheten. Samma sak gäller för övriga aktörer i Certus.

– Jag tror det här sättet att finnas, som en tillgång för andra, är det rätta sättet, säger Peder Hartwig.

Mer läsning

Annons